šef SDP-a položio vijenac u puli

Grbin: "Mostovci me neće poučavati o pravima za manjine, žene i LGBTIQ+ zajednice"

| Autor: Zoran Oljača
(Snimio Zoran Oljača)

(Snimio Zoran Oljača)


Povodom obilježavanja Dana antifašističke borbe predsjednik SDP-a Peđa Grbin položio je u subotu vijenac u Puli, u Titovom park na Spomenik palim borcima NOB-a i žrtvama fašizma. Nakon što je svim građankama i građanima čestitao Dan antifašističke borbe, koji se obilježava u spomen na jednu neizmjerno hrabru grupu ljudi. Grbin je rekao kako se taj dan prije 83 godine ta grupa okupila u šumi u Brezovici, kraj Siska, kako bi ustala protiv fašističkog okupatora u trenutku kada je nacistički ratni stroj kretao na Sovjetski savez.

- Toliku hrabrost ljudski je rod vidi rijetko kad i zato im se svake godine poklanjamo ali sada možda i više nego ikad kada ekstremno desničarske opcije diljem Europe pokušavaju negirati i Holokaust i borbu protiv fašizma i sve one tekovine koje smo postigli prije 83 godine. Dugo smo ih vremena smatrali zadanim, neprijepornim i nedvojenim. Danas se te stvari pokušavaju mijenjati, rekao je Grbin i dodao kako je jučer morao odgovarati na pitanje o zabrani crvene zvijezde pod kojom je ovaj grad postao dio Matice Hrvatske.

- Jednostavno svim tim revizionistima negatorima i zločina i velike borbe koju je i hrvatski narod, u sklopu borbe partizanskog pokreta ostvario, poručujem No pasaran, kazao je Grbin i usput najavio svoje sudjelovanje na prvom pulskom Gay pride-u.

- Večeras sam na pride-u u svom gradu gdje što je ustvari vrlo povezano sa ovim Danom antifašističke borbe. Mi kao SDP kontinuirano stajemo uz one u našem društvu kojima se negira pravo da budu svoji. Zato trebamo podržati pride ali isto tako i osuditi one grafite koji su se pojavili po Puli jer takve poruke ne predstavljaju Pulu. Ovo je grad koji je uvijek prihvaćao različitost. Ovo je grad koji je kroz cijelu svoju povijest pokazivao kako tolerancija treba ići naprijed.

Ovo je grad koji je zadnjih 30-ak godina bio predvodnica Hrvatske u svemu što se ticalo zaštite prava drugih, da budu ono što jesu, a ne da se moraju pokoravati volji, pogledima i pritiscima, rekao je Grbin i na novinarsko pitanje odgovorio kako ostaje pri svome da se neće kandidirati za predsjednika SDP-a. Nadalje, odgovarajući na pitanje oko odbijanja Milanovićeva prijedloga od strane Plenkovića za osnivanje Vijeća za vanjsku politiku Grbin je odgovorio.

- S obzirom da mi imamo nekoliko područja u kojima bi se predsjednik RH trebao usklađivati sa Vladom, a to su vanjska politika, sigurnosna politika, to su pitanja obrane bilo je logično da se ustroji neko tijelo gdje bi se mogla provoditi takva koordinacija. Podsjetiti ću na jednu sramotu koja se dogodila krajem listopada kada je Hrvatska u UN-u glasala protiv rezolucije koja je zahtjevala prekid vatre u Gazi. Danas tamo ljudi ginu. Ubijaju se svakodnevno. Bez ikakve podjele o tome radi li se o teroristima ili se radi o civilima. Djeca gladuju.

Nalaze se praktički u zatvoru u kojem je dva milijuna ljudi. Hrvatska je imala priliku, makar simbolički, stati na stranu onih koji pate, koji umiru svakoga dana, koji gladuju, kojima se uskraćuje pristup zdravstvenoj zaštiti, ona to nije učinila. Da stvar bude gora pritom je prekršen i Ustav RH zato što je takva odluka donijeta jednostrano od strane Vlade, bez konzultacije sa Predsjednikom RH. On bi trebao sukreirati vanjsku politiku. Ovakvo bi jedno vijeće trebao pomoći da se Hrvatska vrati u ustavne okvire kako bi se podjela vlasti provodila onako kako to u Ustavu piše, dodao je Grbin i napomenuo da Andrej Plenković svakodnevno krši Ustav. Grbin je za kraj komentirao i Mostove tvrdnje da je SDP potporom Miloradu Pupovcu držao leđa.

- Kada govorimo o borbi protiv korupcije surađivati ćemo sa svakim tko se pokazao dostojnim da u takvoj borbi sudjeluje. Kada govorio o borbi protiv zlouporabe vlasti tu ćemo surađivati ali neću dopustiti da me Most poučava kako se u Hrvatskoj boriti za prava manjina, za prava žena, za prava LGBTIQ+ zajednice i tako dalje. Jučer su imali obraza prozvati SDP zato što je glasao za nešto što je u Hrvatskoj postalo dio običajnog prava, a to je da na čelu Odbora za zaštitu manjina bude predstavnik kojeg odrede manjine.

Kada oni glasuju sa HDZ-om i odbiju prijedlog da se napokon, u skladu sa odlukom Ustavnog suda, uredi na moderan i sustavan način u zaštitu prava žene na odluku o medicinskom prekidu trudnoće, zakon o pobačaju, oni glasaju zajedno sa HDZ-om onda je to u redu. Takva dvoličnost je ono što u ovom trenutku nagriza hrvatsku politiku i tkivo našeg društva. Neće me ni Grmoja ni Petrov ni Miletić poučavati o borbi za prava žena, borbi za prava manjina, borbi za prava LGBTIQ+ zajednice i tako dalje, zaključio je predsjednik SDP-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini