povodom svjetskog dana voda

Možemovke iz MO Gregovica: Kako sačuvati i unaprijediti Pragrande - pitajte građane

| Autor: Glas Istre
(Foto Možemo! Pula)

(Foto Možemo! Pula)


Povodom Svjetskog dana voda vijećnice Mjesnog odbora Gregovica s liste Možemo!,Teodora Beletić i Tea Radošević, zajedno s Dušicom Radojčić, koordinatoricom pulskog Možemo!, održale su konferenciju za medije na Pragrandeu.

Profesorica Beletić, koja se već 30 godina zalaže za zaštitu i unaprjeđenje Pragrandea kao zelenog srca grada promocijom među srednjoškolskom i općom populacijom te sadnjom stabala na tom području, izjavila je: "Okupili smo se povodom Svjetskog dana voda upravo na Pragrandeu jer to močvarno područje želimo sačuvati i zaštititi kao divlje srce grada - otvoreni botanički park. S obzirom da je u tijeku izrada projektnog zadatka za natječaj za krajobrazno-urbanističko rješenje područja Pragrande, ovo je pravi trenutak da se stanovnici grada uključe sa svojim prijedlozima.

Stoga sam Gradu Puli poslala dopis sa zahtjevom da se građani uključe u planiranje programskog zadatka. U odgovoru koji sam primila iz Grada stoji da će to biti i učinjeno pa se nadamo i unaprijed zahvaljujemo na skorom pozivu. Nakon nedavnog uspješno konstituiranja Vijeća Mjesnog odbora Gregovica, u neformalnom smo razgovoru s ostalim članovima Vijeća predstavili našu ideju za Pragrande, te očekujem i njihovu podršku. Nadamo se skorom pozivu Grada za uključivanje u izradu natječajnog elaborata, kako nam je obećano".

Radošević i Radojčić naglasile su potrebu da se prilikom planiranja razmišlja prije svega o zaštiti bioraznolikosti, koja je na ovom vlažnom području zaista velika, pa se rekreacijska funkcija treba realizirati imajući na umu i zaštitu životonja. Suživot s prirodom u gradu znači da se prirodi mora ostaviti mjesta i načina da prosperira.

Od ostalih prijedloga za uređenje istaknuta je revitalizacija potoka Fontanelle, brisanje planirane ceste kroz Pragrande i omogućavanje isključivo pješačkog i biciklističkog prometa, smještaj sportsko-rekreacijskih sadržaja samo uz postojeće igralište, urbani vrt, voćnjak i drugi sadržaji u cilju stvaranja jedinstvenog divljeg vodenog parka u centru grada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter