Žižo i ekipa skuhali palentu s čvarcima

FOTOGALERIJA / Na pulskoj tržnici podijeljeno 500 porcija težačke marende

| Autor: Doria Mohorović


Petsto porcija težačke marende - palente kumpirice u kombinaciji s tek istaljenim slavonskim čvarcima, podijeljeno je jutros na pulskoj tržnici u sklopu tradicionalnog 21. Ucvirkenfesta. U dužim su redovima posjetitelji strpljivo čekali da Budimir Žižović Žižo i ekipa Rock caffea, uz pomoć braniteljske udruge Panonija i Pave Baotića, izmješaju ovo istarsko-slavonsko jelo i krenu s podjelom porcija. Budnim se okom pratilo što se sve dodaje u veliku padelu, komentirali sastojke i raspitivali li se među kuharima o prvoj pučkoj prerađevini od svinjskog mesa. Jutrošnja tradicionalna gastro manifestacija, 21. izdanja Ucvirkenfesta, organizirano je u suradnji Grada Pule i TZ Grada Pule, uz agenciju Avenue.

"Pripremamo najjednostavnije rečeno, palentu kumpiricu i slavonske taljene čvarke, koje stavljamo vrele preko svega. To je kombinacija nekadašnje težačke marende u Istri. Malo smo ju modernizirali, dodali smo dosta parmezana da palenta sama po sebi bude dosta ukusna, a osim toga, ova je kombinacija zanimljiva sa slavonskim čvarcima. Tako da je ovo jedna istarsko-slavonska kombinacija. Ja se nadam da će odgovor na ovu našu avanturu biti prazni pjati, rekao je Žižović koji je 2002. godine pokrenuo Ucvirkenfest s pokojnim Alfredom Kociančićem. Istaknuo je da je palenta kumpirica veliki specijalitet na Grobničkom polju, pa tako kada Grobničani organiziraju svoju feštu, palentu kumpiricu pripremaju u kotlu od gize kojeg podižu dizalicom, a njih 18 se smjenjuje na njenom miješanju.

Događaj na Narodnom trgu posvećen čvarcima i jelima od ove namirnice, osim naših sugrađana, većinom umirovljenika, privukao je i goste iz drugih država. Neki su ga na pulskoj tržnici imali priliku kušati po prvi put.

"Odlično je, prvi put jedem ovo jelo. Poseban je ovaj spoj krumpira i palente, malo drugačiji. Jako je zasitno", istaknula je Marietta Milani koju smo susreli na trgu.

"Ukusno je, lijepo. Jedem palentu i kuće, ali po prvi put s čvarcima. Danas je ovo baš pun pogodak", rekla nam je Dilista Hrkaš iz Sarajeva koja se u Puli trenutno nalazi na odmoru.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter