prijem u komunalnoj palači

Mileni Zlateska zahvalnica za dugogodišnji doprinos očuvanju kulture makedonske zajednice u Puli

| Autor: Glas Istre
(Foto Grad Pula)

(Foto Grad Pula)


Zamjenik gradonačelnika Pula Bruno Cergnul danas je u Komunalnoj palači upriličio prijem za višestruko nagrađivanu pjesnikinju, ambasadoricu makedonskog jezika i predsjednicu Makedonskog kulturnog društva "Sv. Kiril i Metodij" Pula Milenu Zlateska. 

Cergnul je gđi. Zlateska uručio zahvalnicu za dugogodišnji doprinos očuvanju makedonske zajednice u Puli te čestitao na brojnim nagradama, priznanjima i dosadašnjem radu.

"Vaš je doprinos značajan jer ste nas upoznali sa svojom kulturom, ne samo kroz Vaše knjige, koje su svjetski poznate, nego i kroz rad makedonske manjine u Gradu Puli. Makedonska manjina nije velika, ali je po svom djelovanju i aktivnostima jako bitna za Pulu.

Zahvaljujući Vama imali smo mogućnost upoznati se više s Makedonijom, njenim običajima, jezikom i svim aspektima koje inače ne bismo imali prilike u Puli", rekao je zamjenik gradonačelnika.

Milena Zlateska se zahvalila na prijemu i zahvalnici te istaknula da je ponosna što živi u ovom gradu i državi.

"Sve što radim, radim od srca i volonterski. U Puli sam 32 godine radi mora, klime i ljubavi. Diskriminaciju nisam nikad primijetila niti osjetila. Pula i Istra su najbolje za život za sve nacionalne manjine. Ovdje se suživot dobro vidi", rekla je Milena Zlateska.

Milena Zlateska od samog dolaska u Pulu aktivno sudjeluje u radu makedonskih asocijacija u gradu, gdje je nekoliko mandata bila blagajnica MPCO-a "Sv. Joakim Osogovski" i dopisnica "Ma­kedonskog glasa".

Nekoliko godina bila je administrativna tajnica i članica u Vijeću makedonske nacionalne manjine Grada Pule, tajnica i kasnije potpredsjednica Makedonskog kulturnog društva Istarske županija "Sv. Kiril i Metodij" iz Pule. Danas je predsjednica Društva i članica Upravnog odbora Zajednice Make­donaca u Republici Hrvatskoj, članica Redakcijskog odbora Makedonskog glasa, kao i članica Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Pule, te tajnica Makedonske pravoslavne crkvene općine "Sv. Joakim Osogovski" iz Pule. 

Do sada je izdala deset pjesama u zbirci pjesama "Izbor pjesama makedonskih autora iz Hrvatske" 2012., te pet svojih samostalnih zbirki "Ognjište" 2014., "Oda ljubavi" 2017., "Čuvari duše" 2019., "Na obali" 2020. , a najnovija "Dom srca" 2022. zapravo je samo nastavak ostale zbirke.

Dobitnica je mnogih nagrada, diploma i zahvalnica, a posebno izdvajamo: Zahvalnica za promociju kulture i jezika u dijaspori preko pisane riječi makedonske Agencije za iseljeništvo i priznanje osobitom doprinosu u afirmaciji književnosti preko pisane riječi makedonskog Veleposlanstva u Republici Hrvatskoj, a i Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter