BOKSAČKA LEGENDA

Da je još s nama, Mate Parlov bi danas proslavio 75. rođendan: Na pulskom groblju i na Giardinima danas simbolično obilježavanje

| Autor: Jelena Milović
Mate Parlov (Arhiva Glasa Istre)

Mate Parlov (Arhiva Glasa Istre)


Da je još s nama, Mate Parlov bi danas proslavio 75. rođendan. Udruga pulskih velikana sporta i glazbe Teo - Đoser - Tusta uputila je inicijativu i već sad najavljuju namjeru da sljedeće godine obilježavanje godišnjice Parlovove smrti bude u puno značajnijem tonu.

Iz njegove poznate i bogate karijere postoje kratki dokumentarni filmovi, koji će zajedno činiti presjek njegova sportskog života, a koji bi inicijativom za obilježavanje sljedeće godine bili prikazani na Portarati. Materijala ima jako puno, saznajemo, a neki od tih kadrova još uvijek su živi u sjećanju brojnih Puležana.

Memorijal

Povodom 75. rođendana Mate Parlova danas će na pulskom groblju u 11.30 sati položiti cvijeće i zapaliti svijeće, a na Giardinima će kod spomenika Mate Parlova u 13 sati nogometaš NK Istre 1961 Ante Erceg predati svoj dres unuku Mate Parlova, članu NK Mladost iz Fažane Mate - Teu Parlovu. S Ercegom, koji je kao i pokojni Parlov iz Imotskog, bit će i njegovi suigrači Frane Mlinar, Mario Čuić i Ivan Ćalušić.

Zamolba

Udruga pulskih velikana sporta i glazbe Mate Parlov - Sergio Blažić - Branko Črnac uputila je zamolbu za razmatranjem prijedloga obilježavanja smrti Mate Parlova Županiji, Gradu Puli i Gradskom vijeću. Povodom godišnjice smrti ovog pulskog velikana sporta, koja bi se obilježila 29. srpnja sljedeće godine, predlažu da Grad Pula dostojanstveno i svečano obilježi uspomenu i sjećanje na njega, a povodom tog događaja omoguće da se manifestacija održi na Portarati prikazivanjem dokumentarnih filmova o njegovom životu i boksačkim mečevima.

Memorabilije jedne legende (Snimila Jelena Milović)Memorabilije jedne legende (Snimila Jelena Milović)

Manifestaciju predlažu obogatiti i čitanjem poezije, budući da je Teo volio poeziju i često je recitirao u krugu prijatelja, a kako je volio i pjevao zabavnu i izvornu narodnu glazbu, iz ove Udruge predlažu da se manifestacija obogati i glazbenim dijelom. Ove aktivnosti izvodili bi učenici osnovnih i srednjih škola.

Skupna fotografija NK Staklara (Foto: Privatna arhiva)Skupna fotografija NK Staklara (Foto: Privatna arhiva)

Da ova inicijativa treba pasti na plodno tlo, smatraju iz Udruge, upravo iz razloga što i drugi gradovi u Republici Hrvatskoj na dostojanstven način obilježavaju svoje velikane te da bi i Pula trebala na sličan način obilježavati godišnjicu pulskog, hrvatskog i svjetskog velikana boksa Mate Parlova - Tea.

Parlov i Đoser, poveznica sporta i glazbe (Foto: Privatna arhiva)Parlov i Đoser, poveznica sporta i glazbe (Foto: Privatna arhiva)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter