Prijedlog Plana razvoja kulture u gradu do 2030.

Javna rasprava o strateškom dokumentu u kulturi

| Autor: Vanesa Begić
(Foto Grad Pula)

(Foto Grad Pula)


Grad Pula objavio je nacrt Plana razvoja kulture grada za razdoblje od 2023. do 2030. godine, koji je na javnom savjetovanju sljedećih 30 dana. Svi zainteresirani mogu do 11. kolovoza davati svoje prijedloge za unaprjeđenje ovog strateškog dokumenta, usklađenog s nacionalnim, regionalnim i lokalnim strateškim aktima pa i europskim strateškim okvirom u kulturi.

- Svrha Plana je artikulirati strateški pravac razvoja kulture grada Pula u narednom sedmogodišnjem razdoblju koji će objediniti potencijale, resurse i napore dionika u kulturi kako bi se osiguralo unaprjeđenje uvjeta rada i stvaranja u kulturi i održivi razvoj kulture, ojačala međunarodna, unutarsektorska i međusektorska suradnja te osiguralo veće sudjelovanje građana u kulturi. Ideja dokumenta nije ograničavati dionike u njihovom kulturnom i kreativnom radu niti im nametati neke posebne kriterije i smjernice za razvoj njihovih programa i aktivnosti, već utvrditi zajedničke ciljeve i pristup koji će osigurati provedbu zajedničke vizije te omogućiti nastavak razvoja Pule kao grada koji živi kulturu i u kojem je ugodno živjeti zbog kulture, navode iz Grada.

Plan razvoja nastao je kroz participativni proces, uključivanjem brojnih i različitih dionika iz sektora kulture u promišljanje budućeg razvoja. U sklopu izrade dokumenta održan je niz radnih sastanaka s različitim dionicima u području kulturnog stvaralaštva i kreativnih industrija, akterima koji djeluju u području kulture mladih i koji kreiraju programe za mlade te članovima i predsjednicima svih kulturnih vijeća Grada Pula.

Plan se sastoji od analize sadašnjeg stanja u sektoru kulture prikazane kroz opis potreba, izazova i potencijala te od strateškog okvira koji kroz četiri prioritetna područja donosi razradu ciljeva, projekata/aktivnosti, indikatore, izvore financiranja i vremenski plan te identificira dionike uključene u implementaciju zadataka.

Prijedlozi se upisuju u obrazac dostupan na web-stranici Grada Pule (www.pula.hr) u rubrici E-konzultacije, koji treba poslati na na e-adresu [email protected] do 11. kolovoza.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter