U PULI OTVOREN FESTIVAL ZNANOSTI

O brodogradilištu Uljanik, fortifikacijama, neutronskim zvijezdama, Homo sapiensu, uporabi bespilotnih zrakoplova…

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Predavanje Sanjina Benića (Snimio Duško Marušić Čiči)

Predavanje Sanjina Benića (Snimio Duško Marušić Čiči)


Pred brojnim školarcima, danas je, već tradicionalno, u pulskoj Zajednici tehničke kulture otvoreno 11. izdanje Festivala znanosti pod temom "Priroda i društvo", a koji se odvija u 34 hrvatska grada. Nakon pozdravnih govora predsjednika Zajednice tehničke kulture Antona Pletikosa, pročelnice za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije Patricie Percan i pročelnica za društvene djelatnosti i mlade Ivane Sokolov, okupljeni su poslušali predavanje "Od neutronskih zvijezda do staklastih gluonskih palačinki" Puležana Sanjina Benića koji je pet godina proveo radeći u Japanu.

Pletikos je istaknuo kako cijeli grad sudjeluje u ovoj manifestaciji s ciljem promicanja znanosti i znanstvenih događaja, od vrtića pa do fakulteta i drugih obrazovnih ustanova.

Pomaknuti društvo iz svakodnevnih okvira

Naime, festival, za čiju je organizaciju zadužena Zajednica tehničke kulture Pula, kroz narednih nekoliko dana, do subote, donosi 37 predavanja, 26 interaktivnih radionica i šest izložbi. Ideja je, kaže, da se ustanove predstave na središnju temu prirode i društva, stoga će se sve aktivnosti odvijati u suradnji s brojnim obrazovnim ustanovama - Dječjim vrtićem Mali svijet, osnovnim školama Monte Zaro, Šijana, Giuseppina Martinuzzi, pulskim srednjim školama Gimnazijom, Medicinskom, Tehničkom, Strukovnom i Školom za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu.

U programu sudjeluje i Sveučilište Jurja Dobrile u Puli: Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković", Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Filozofski fakultet, Fakultet prirodnih znanosti, Sveučilišna knjižnica, Istarsko veleučilište, Astronomsko društvo "Istra" Pula i Matematičko društvo Istra, Centar za tehničke aktivnosti Veruda i Centar za popularizaciju znanosti i inovacija.

Kako je pojasnio Pletikos, svrha festivala je, između ostalog, i pomaknuti društvo iz svakodnevnih okvira, motivirati učenike na promišljanje o nastavku školovanja i stjecanja novih kompetencija te što više uključiti javnost. Riječ je, dodao je, o niskobudžetnom festivalu jer sve sastavnice festivala rade volonterski i time daju svoj doprinos. Važno je spomenuti i da je ulaz na sve događaje besplatan.

Pulsko brodogradilište

Danas je u Dnevnom boravku Rojca otvorena izložba "Priča o velikom pulskom divu" koju su pripremili učenici Tehničke škole Pula. Kroz svoje radove, učenici pričaju priču o brodogradilištu Uljanik, donose pregled najvećih brodova izgrađenih u Uljanikovim halama, te ilustriraju važnost ovoga brodogradilišta za Pulu i njene stanovnike. Tom su prilikom pripremili i crteže Uljanikovih "Svjetlećih divova", a izložbu, čija su vrata otvorena do subote, moguće je posjetiti radnim danom od 9 do 21 sat.

Sutra posjetitelje, s početkom u 15.30 sati, očekuje zanimljivo predavanje "Fortifikacijski krajolik Grada Pule - održiva interakcija prirode i društva" koje će na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" održati Nataša Urošević i Kristina Afrić Rakitovac. U Tehničkoj školi zainteresirani će u 12 sati imati priliku od Bojana Bradača saznati više o uporabi bespilotnih zrakoplova u izračunu kubatura zemljanih radova, dok je u Zajednici tehničke kulture zakazano predavanje Korada Korlevića pod nazivom "Transhuman agenda: posljednje stoljeće homo sapiensa" s početkom u 13 sati.

U 2023. godini svijet znanosti i tehnologije obilježava brojne obljetnice:

  • 70 godina od otkrića strukture molekule DNK
  • 50 godina od prvog mobilnog telefona
  • 120 godina prošlo je otkad je Maria Sklodowska Curie, kao prva žena, dobila svoju prvu Nobelovu nagradu iz fizike
  • 70 godina otkako je Valentina Terješkova, kao prva žena, odletjela u Svemir

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter