Agrokoka (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)
Što se događa s cijenom jaja i koji su razlozi da je u proteklom razdoblju došlo do njezina osjetnijeg rasta, tema je koja već neko vrijeme izaziva pozornost i reakcije kako potrošača, tako i medija. Pritom svatko ima neku svoju teoriju i perspektivu u kojoj se tek rijetko čuju i uvažavaju i argumenti i razlozi onih koji se tim poslom bave i koji od njega žive. Radi se, naravno, o proizvođačima jaja koji su još prije prošlog Uskrsa upozoravali na previsoke troškove proizvodnje zbog kojih su neki manji farmeri bili primorani i odustati od tog posla.
Pulska Agrokoka u više od pet desetljeća postojanja postala je jedan od najvećih i najprepoznatljivijih predstavnika u domaćem sektoru peradarstva, a u potrazi za odgovorom iz pitanja iz uvoda ovog teksta posjetili smo njihovu farmu na Valmadama i razgovarali s predsjednikom Uprave Agrokoke Borisom Bevandićem i prokuristom te tvrtke Edinom Tanovićem.
- Razloga za recentni rast cijena ima puno, ali dva su najvažnija. Prije svega je to ogroman rast ulaznih troškova, prije svega cijene hrane za nesilice koja nama predstavlja čak 50 posto ukupnih troškova. Kokoši se hrane prije svega kukuruzom i sojom, a oni su burzovna roba na čiju cijenu ni na koji način mi ne možemo utjecati. Poremećaj na tom tržištu počeo se osjećati još i prije izbijanja sukoba u Ukrajini, no cijena kukuruza tad se još uvijek kretala na nekakvim koliko toliko normalnim razinama od 170 do 180 eura po toni. Nakon izbijanja sukoba skočila je na 400, a pik je bio kad je stao izvoz iz Ukrajine, što je na tržištu uzrokovalo nestašicu. Drugi veliki rast naših operativnih troškova vezan je uz veliki rast cijene ambalaže uzrokovan ponajviše ogromnim rastom cijene energije, prije svega plina, koja je potreban za njezinu proizvodnju, kazao nam je Bevandić.