U društvu mnogih građana, danas je na pulskoj tržnici, pod vodstvom začetnika Budimira Žižovića, održano jubilarno 20. izdanje UcvirkenFesta. U sklopu popularnog festivala posvećenog čvarcima, Žižović i prateća ekipa Rock caffea, pripremili su 400-njak porcija broskve s čvarcima uz prilog - kruh s domaćom svinjskom masti, mljevenom paprikom i krupnom soli. Brojni posjetitelji, a osobito umirovljenici, strpljivo su čekali u dužem redu da kušaju ovo pomalo zaboravljeno jelo čiji ih je okus nakratko vratio u djetinjstvo.
- Koristili smo jedno 35-40 kila krumpira i isto toliko skuhanog i speštanog zelja. Bacili smo to preko čvaraka koje smo ranije zagrijali na maslinovom ulju s malo češnjaka. I kad se sve to promiješa, to je to! Besplatno se dijeli kao i uvijek, rekao nam je Žižović pa dodao da je to dvadeseta godina da se održava ovaj festival, uz dvogodišnju pauzu zbog korone. "Nadam se da će biti još bar dvadesetak!"- poručio je Žižović.
Ispričao je i da se nekad domaća svinjska mast namazana na kruhu često jela kod kuće - uz dodatak soli ili šećera.
- "Ajde, dođi doma jesti! Ma ne, samo mi namaži malo masti na kruh sa soli i bježim dalje igrati nogomet". Tako je to bilo, prisjetio se Žižović. Pojasnio je da se to jelo većinom pripremalo u sjevernoj Istri, tako da su ovim festivalom, kaže, nastojali na neki način obnoviti taj stari recept.
Ova je delicija posebno dojmila Puljanku Nadu Šverko koja nam je otkrila je po prvi puta kušala kelj pripremljen na ovaj način.
- Zelje inače kuham, ali ovako s čvarcima sam prvi put probala. Mogu reći da je odlično, a mast s crvenom paprikom sam kao dijete, ma već i kao cura, jela često kod kuće. Možemo reći da je to bilo siromašno jelo, ali meni je oduvijek odlično. I dan danas to jedem za gušt. Kad ne idem nigdje stavim još malo češnjaka i bude za deset!, kaže nam Šverko, dodajući da je cijena čvaraka i pršuta otišla u nebo, što osobito teško pada penzionerima.
Na naš komentar kako su čvarci iznimno poskupjeli u posljednje vrijeme, Žižović odgovara da im je cijena dostignula i 20 eura, po čijoj se cijeni prodaje i pršut. Našalio se i kako svi okrivljuju njega da su čvarci, čija je cijena nekad bila nezamjetna, poskupjeli upravo zbog UcvirkenFesta.
- Problem je što je sve manje domaćih prasaca i kolinja i uvozimo austrijske koji su prvi dignuli cijene. To je stvarno začuđujuće, ali utjeha je da ih ne kupujemo na kilogram, nego tek desetak deka za gušte, a to je dva eura, pa može proći, rekao je Žižović.
Gastronomsku manifestaciju posvećenu čvarku, prvoj pučkoj prerađevini od svinjskog mesa organizira Tržnica d.o.o. Pula uz podršku Turističke zajednice grada Pule.