PULSKI GRADONAČELNIK U MO STARI GRAD

Muke po parkingu u centru grada: Dok jedni hvale, drugi kažu da im je novi režim zagorčao život

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
(Snimio Danilo Memedović)

(Snimio Danilo Memedović)


Pulski gradonačelnik Filip Zoričić i u ovoj je godini nastavio s obilaskom mjesnih odbora i susreta s tamošnjim stanarima, koji će se održavati jednom mjesečno. Tijekom današnjeg susreta u Mjesnom odboru Stari Grad najviše se pitanja, očekivano, potegnulo oko sustava parkiranja u središtu grada.

Dok su neki stanari pohvalili odluku "holders only", drugi smatraju da je njenim uvođenjem njihova kvaliteta života srozana. Pričajući o spornoj odluci, Zoričić je istaknuo da se njenim uvođenjem riješilo 80 posto problema parkinga u starogradskoj jezgri.

Slavica Jurlina, stanarka Foruma i umirovljenica, istaknula je da je zbog odluke "holders only" njoj i njenom suprugu, a koji ima stopostotni invaliditet - blokiran život.

- Suprug se ne može kretati bez tuđe njege i pomoći. Živimo sami i u slučaju da nam nije dobro nitko nam ne može doći s autom na parking. Ako želi ići s prijateljem na kavu, on mora doći po njega i stati na cesti kako bi ušao u auto, a ja ga do tamo moram dopratiti. Mi se osjećamo kao građani drugog reda, rekla je Jurlina.

- Službe uvijek mogu doći, nitko ne može to zabraniti. A prijatelji imaju druga parkirališta, mogu parkirati svugdje osim na "holders only" parkirališta, odgovorio joj je Zoričić i naglasio da ih to zasigurno ne čini građanima drugog reda.

Odgovarajući na jedno od pitanja, istaknuo je da bi novim prijedlogom o parkiranju vlasnici poslovnih prostora u starogradskoj jezgri (koji ondje nemaju parkiralište, a nemaju ni prebivalište ili stalno boravište) imali proširenu mogućnost parkiranja na ostalim parkiralištima, iako ne bi mogli parkirati na "holders only" parkiralištima.

- Odluka je na e-savjetovanju pa ćemo možda još neke stvari dorađivati, no ona uvijek ide za zaštitu stanara, rekao je Zoričić.

Problem s kojim se susreće, a odnosi se na parking u centru grada, predstavila je i stanarka Maja Erak iz Dobrićeve ulice. Naime, u vlasništvu je osobnog automobila na obrt koji je registriran na Busoleru, dok ima prebivalište u centru grada.

"Nemamo mogućnost kupiti povlaštenu kartu za parking jer je adresa obrta na Busoleru, a jako je komplicirano promijeniti adresu obrta".

Potom je, u ime stanara 41 stana u Dobrićevoj ulici, predstavila ideju da se ozeleni tamošnji parking iznad Fine sadnjom stabala.

- Imamo nacrte, Pula parking ne bi izgubio ni jedno parkirno mjesto, a neki stanari su rekli i da bi doprinijeli s kupnjom sadnica, rekla je stanarka. Predlaže da se u Zadarsku ulicu postavi električni brojač o raspoloživosti parkirnih mjesta, na što je Zoričić rekao da će tu zamisao proslijediti Pula parkingu.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU GLASA ISTRE OD UTORKA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter