HOUSING FIRST

U Puli se razvija model rješavanja gorućeg problema beskućnika, po kojem bi oni stekli stanove

Čak 80 do 90 posto beskućnika koji uđu u program organiziranog stanovanja Housing First ne vraća se na cestu * Trenutno u Hrvatskoj možemo ponuditi prenoćište, prihvatilište, nužni smještaj, a trajni smještaj bi podrazumijevao onu listu socijalnih stanova, možda samo nekoliko, koji se odnose na sve građane Pule, a toliko je potrebe da to nije dostatno, kaže Helena Babić

| Autor: Jelena MILOVIĆ, Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Ilustracija

Ilustracija


Problem beskućništva nije zaobišao ni Hrvatsku: špekulira se brojkom od njih čak dvije tisuće u cijeloj državi, međutim, broj ljudi bez doma mogao bi biti i puno veći. Housing First učinkovito je rješenje za beskućništvo kroz model stanovanja, odnosno smještaja beskućnika u stanove. Tako kazuju oni koji se ovakvim pristupom problemu beskućništva bave dugi niz godina te posjeduju i relevantne podatke koji dokazuju da je to tako.

- Čak 80 do 90 posto ljudi, kojima se na ovaj način daje mogućnost boravka u stanovima uz podršku, uspješno ostaje u svojim Housing First programima, odnosno ne vraća se u beskućništvo, s neskrivenim entuzijazmom govore nam Helena Babić, voditeljica Prihvatilišta za beskućnike u Puli, ujedno i potpredsjednica Hrvatske mreže za beskućnike te djelatnica prihvatilišta Jana Milin. Njihova je misija da ovaj program u potpunosti zaživi u Puli, pa i u ostatku Hrvatske. One su, u tom smislu, već prošle nekoliko edukacija.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter