DIOPTER

Polaznici programa za osposobljavanje priprematelja jela istarske tradicijske kuhinje, počeli s praktičnom nastavom 

| Autor: Borka PETROVIĆ
(Snimila: Borka Petrović)

(Snimila: Borka Petrović)


Polaznici besplatnog programa za osposobljavanje priprematelja jela istarske tradicijske kuhinje, u režiji Otvorenog učilišta Diopter iz Pule, počeli su s praktičnom nastavom i edukativnim radionicama na prvom katu tržnice u edukacijskoj kuhinji Gastro Punkt. Verificirani program dio je projekta "Rudnici baštine", a novo zanimanje bit će upisano u e-knjižicu.

Jučer su kuhali uz učitelja kuharstva Roberta Zovića, a sve potrebne namirnice našli su na tržnici, na štandu OPG-a Zohil i u mesnici Dames.

- Pripremali smo povrće kao priloge na nešto moderniji način, kuhali smo gvacet od kokoške, a sutra će na stanciji u Vodnjanu pripremati pince i jajarice, špaletu te naučiti pravilno rezati istarski pršut i degustirati čips od pancete, doznajemo od Zovića.

Polaznici su također učili o maslinovim uljima, blagim i pikantnim, njihovim organoleptičkim svojstvima, uz sponzorstvo vodnjanske uljare Oio Vivo, degustirali su sireve i skutu te naučili upotrebljavati lovor, kadulju, lavandu i ostale mediteranske začine. Idućeg tjedna na tržnici će kuhati i učiti pravilno pripremiti maneštru, gulaše i rižoto.

Projekt "Rudnici baštine" provodi Pučko otvoreno učilište iz Labina s partnerima, Diopterom, udrugom Istra Inspirit, restoranima Bukaleta i Koral, a prijaviti su se mogli nezaposleni mlađi od 25 i stariji od 54 godine te osobe s invaliditetom. Polaznicima oba učilišta, osim besplatnog školovanje, plaćeni su i troškovi puta, sanitarni pregled te uvjerenje medicine rada. Još su otvorene prijave za novi program osposobljavanja - za turističkog animatora, koji je za ove kategorije također besplatan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter