oko 2000 izaslanika

U tijeku je XXI. Opći sabor HDZ-a u Šibeniku: Nitko od vojnika neće ići u Ukrajinu, to je laž koju plasira Milanović

| Autor: Iva Bucić
(Snimio Mislav Klanac)

(Snimio Mislav Klanac)


Danas se na XXI. Općem saboru HDZ-a u Šibeniku okupilo oko 2000 izaslanika, koji će, nakon izmjena Statuta, birati 21 člana Predsjedništva i 40 članova Nacionalnog odbora HDZ-a.

Izborom novog Predsjedništva i Nacionalnog odbora završit će se unutarstranački izbori, a predsjednik HDZ-a Andrej Plenković podnijet će izvješće o radu stranke od posljednjeg sabora.

Sudionicima Općeg sabora video pozivom obratit će se predsjednik Europske pučke stranke i predsjednik Kluba zastupnika EPP-a Manfred Weber, a pozdravne govore održat će Adrijan Vuksanović, Tomislav Žigmanov, Dragan Čović i Dubravka Šuica.

NOVO! 12:23 – Na binu je izašao Tomo Medved, zamjenik predsjednika HDZ-a.

– HDZ je uvijek najbolje znao prepoznati ključne povijesne trenutke, od samih početaka kada je s braniteljima udario temelj naše države. Na protekim izborima po treći put zaredom narod je izabrao naš program i smjer kojim vodimo Hrvatsku. HDZ se vodio jasnom vizijom, vizijom prosperitetne, sigurne i pravedne države za sve građane. Ponosan sam na sve što smo postigli, naša su postignuća konkretne promjene koje dugoročno utječu na život našeg naroda, HDZ predvodi siguran i pouzdan smjer razvoja. Očuvanje političke stabilnosti bilo je preduvjet za sva postignuća. HDZ će nastaviti graditi i štititi i snažiti hrvatske institucije, jer one su temelj vladavine prava i predstavljaju temelj u borbi protiv korupcije.

Uz sva postignuća, ne zaboravljamo naše hrvatske branitelje, bez kojih ne bi imali slobodu, demokraciju i državu koju danas imamo. Gradimo društvo koje cijeni doprinos hrvatskih branitelja. Gradimo snažan sustav domovinske sigurnosti. Suočeni s posljedicama klimatskih promjena, izgrađujemo sustav prevencije i odgovornosti. Neće uspjeti jalovi i neprincipijelni pokušaji rupeja međunarodnog ugleda RH. Hrvatska predvođena Vladom realizira sva strateška područja onako kako ih je zamislio naš prvi predsjednik.

Dragan će biti predsjednik koji će vratiticivilizirani dijalog u javni prostor. Dok HDZ vodi odgovornu i stabilnu politiku, tko nam se nudi kao alternativa, bezidejni SDP? Ili Možemo, koji u Zagrebu pokazuje kako ne zna i ne može. Ili Most koji populizmom i lažima neuspješno pokušava ostati vidljiv na političkoj sceni. Da je živ dr. Franjo Tuđman – on bi ih nazvao delitantima. U proljeće nas čekaju lokalni izbori na kojima će naši kandidati pokazati snagu HDZ-a. HDZ je stranka spremna za sve izazove, poručio je Medved.

NOVO! 11:53  – Nazočnima se obraća predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

– Prošlo je više od 6 mjeseci od treće pobjede u nizu, bila je to jedna teška politička utakmica, s druge strane vodila se jedna od najprljavijih kampanja, nisu se birala sredstva ni riječi, kršio se Ustav od strane SDP-a i nekih drugih oporbenih stranaka, ali narod je prepoznao tko može zajamčiti stabilnost i napredak. Čestitajmo Plenkoviću osam godina na čelu Vlade RH.

Vrlo malo toga korisnog i dobrog napravljeno je u ona dva mandata kada mi nismo vodili Hrvatsku. Današnji izazovi su drugačiji, Hrvatska je danas stabilna i snažna, danas su izazovi globalni, događaju s oko nas i teško je reći da je bilo kriznih situacija za RH i svijet od Drugog svjetskog rata kao danas. Danas imamo dva rata, fake news, demagogogiju i lijevi i desni populizam. Hrvatska je gospodarski prosperitetna i to trebamo čuvati, a to se može samo ako imamo odgovorne i stučne poltičare. Oporba predvođena neustavnim predsjednikom koji krši Ustav i koji se iz lagodne pozicije predsjednika predstavlja kao vođa oporbe, govori o Hrvatskoj kao o neuređenoj zemlji.

Jedna zastupnica govori da je ova vlast gora od svih okupatora. Postoje ti besramni političari, ali uzvraćat ćemo istom mjerom, dosta je toga! Vraćat ćemo istom mjerom i ukazivati na njihove slabosti. Sutra ćemo dokazati da zadnja misija NATO-a nije nikakvo uvlačenje u rat, da nitko od vojnika neće ići u Ukrajinu, to je laž koju je predsjednik plasirao. Našim građanima moramo poslati poruku da je Hrvatska stabilna i sigurna, a to je rezultat određenih politika, to nije slučajno. Sve što imamo može itekako biti ugroženo ako se donesu pogrešne odluke i odabiri. Zato su važni izbori za predsjednika RH, moramo izabrati novog predsjednika a naš je kandidat Primorac. Nemojte nasjedati na argumente da je sve gotovo, da će Milanović biti ponovno izabran, promjena je nužna.

Da nije bilo HDZ-a i doktora Franje Tuđmana, da nije bilo branitelja, danas bi se ovdje viijorile druge zastave. Podignimo trobojnicu i pokažimo im snagu hrvatskog srca, poručio je Jandroković.

NOVO! 11:42 – Nedavno smo bili svjedoci toga da kršitelj Ustava i lider oporbe želi difamirati našu stranku, moramo se tome oduprijeti i biti ponosni. Imamo 4700 novih članova od početka godine, imamo na što biti ponosni. Puno toga ulažemo u obnovu naše središnjice, imamo besprijekorne financije, konsolidirani smo i možemo odgovoriti svim izazovima koji se pred stranku stave, upravljamo odgovorno i racionalno. Imamo višak prihoda nad rashodima i možete biti ponosni na nas, rekao je Katičić.

NOVO! 11:32 – Konstatirano je da je nazočno 1241 član (1582 pozvan).

Izglasane su izmjene i dopune Statuta.

Prethodno je Krunoslav Katičić pojasnio da je na sjednici 1. listopada Nacionalni odbor predložio da se izmjene tri (25. 29. i 33.)  članka Statuta.

– To su izuzetno bitne promjene koje će dodatno osnažiti stranku. Do sada smo 10 članova Predsjedništva birali iz više grupiranih županija, a sad je prijedlog da predstavnika imaju sve županije, čime se osigurava ravnomjerna zastupljenost u središnjem dijelu HDZ-a. To je dokaz decentralizacije, kako na izvršnim funkcijama, tako i u stranačkom dijelu.

NOVO! 11:14 – Da nije HDZ-a teško bi mi danas govorili da maštamo o budućnosti u EU. Lokalni su izbori bili prigoda da pošaljemo poruku – hrvatski narod sa 80 do 85 posto podržava svoj HDZ. Zajedništvo Hrvata u BiH treba nastaviti graditi. Da nije bilo Plenkovića, Hrvati u BiH  ne bi mogli birati svoje predstavnike na svim razinama vlasti. Nama kojima predvodimo politiku hrvatskog naroda puno je lakše nego prije. Imamo puno problema kako funkcionira vlast u BiH. Mi smo tu da budemo u središtu i da predvodimo europski put BiH. Krenuli smo u proces pomlađivanja, to je pravi put kojim trebamo ići, kazao je predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović.

NOVO! 11:09 – Hvaljen Isus i Marija i dobar dan, pozdravio je okupljene predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov pa Plenkoviću zahvalio za sve što čini za hrvatski narod, kao i svim dužnosnicima:

– Naši napori da sačuvamo hrvatsko ime čine se uspješnijima uz vašu pomoć. Pozdravljamo obnovu dijaloga između dviju država. Zajednica koja sada, djelujući unutar institucija, može kvalitetnije odgovarati na izazove s kojima se suočavamo, kazao je Žigmanov.

NOVO! 11:04 – Izaslanicima se obratio predsjednik Hrvatske građanske inicijative i zastupnik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović.

– Dolazim iz Crne Gore gdje predstavljam hrvatsku nacionalnu zajednicu, mi smo jedna od najvitalnijih zajednica koja pokazuje da nije sve u broju, nego u vrijednostima koje zastupamo. Zahvalan sam Plenkoviću jer sam prvi put došao kod njega u listopadu 2016., kad sam prvi puta bio nositelj liste, htio sam se s njim fotografirati da se zna da imamo njegovu podršku. On je rekao da će nas podržati na najtransparentniji način, i danas imamo njegovu potporu, i Vlade i svih instucija. Ta potpora nadilazi ustavnu obvezu.

Na čelu skupštine je četnički vojvoda koji kaže da je Putin njegov predsjednik, mnogi niječu rusku agresiju, niječu genocid u Srebrenici i puno je onih sadržaja koji podsjećaju na 90-te. Ali hrvatska je zajednica danas organizirana i Republika Hrvatska više nije ranjena ratom, nego je to zemlja sa značajnim međunarodnim kredibilitetom i stalo joj je do opstanka zajednice u Crnoj Gori. Hvala gospodinu Milanoviću na svemu što radi…. Vuksanovićeva omaška popraćena je pljeskom. – Hvala gospodinu Plenkoviću za sve što radi, nijedna vlada do sada nije uradila onoliko kao vlade Andreja Plenkovića.

NOVO! 10:54 – Pozdravni govor drži Dubravka Šuica.

– Nema stranačakog sabora na kojem nisam sudjelovala otkako je HDZ osnovan. Nakon izazovnih osam godina stojimo uz našeg premijera, dok nas vodi kroz ostvarenje naših strateških nacionalnih ciljeva. Trebalo je puno diplomatske umješnosti za ulazak u Schengen. Do otvaranja pregovora za pristupanje BIH u EU ne bi došlo bez snažnog angažmana premijera Plenkovića. Ponekad je teško objasniti o čemu se radi, a on je znao dobro objasniti. Uvjerena sam kako ćemo kroz današnje izbore pokazati snagu zajedništva, koja će nas dovesti i do pobjede na predsjedničkim izborima, kazala je Šuica i pozvala okupljene da se Primorca oslovljava s predsjedniče, a Hermana s gradonačelniče.

Potpredsjednica Europske pučke stranke i potpredsjednica Europske komisije zahvalna je što ponovno ima priliku baviti se  temom demografije.
– Hrvtaska je jedna od 3 zemlje u EU koja je osnovala ministarstvo demografije, uz Italiju i Grčku. Diljem Europe rezultati izbora uvjetovani su migracijskom krizom. Drago mi je što ću imati priliku sudjelovati u prekidanju migranskih ruta, kazala je Šuica.

NOVO! 10:44 – Sudionicima Općeg sabora video pozivom obratio se predsjednik Europske pučke stranke i predsjednik Kluba zastupnika EPP-a Manfred Weber.

– Ponosni smo na dobar uspjeh HDZ-a, narod je potvrdio da bi Andrej trebao voditi Hrvatsku u lijepu budućnost. Kao Europska pučka stranka, stojimo iza Europe koja štiti svoje građane, Frontex sa 30 tisuća osoblja, učinkovitije politike povratka imigranata, kazao je Weber.

NOVO! 10:35 – Biraju se članovi radnih tijela – Povjerenstvo za utvrđivanje broja nazočnih članova, Izborno povjerenstvo, Izborno povjerenstvo za izbor članova Predsjedništva i za izbor članova Nacionalnog odbora. Izglasan je dnevni red i poslovnik.

NOVO! 10:33 – Opći sabor otvorio je glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić.

– HDZ je uz tebe i očekujemo pobjedu, poručio je predsjedničkom kandidatu Draganu Primorcu predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

NOVO! 10: 22 – Predsjednik HDZ-a u dvoranu je ušao uz Eye of the tiger.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter