potrebno 30

Može li Pavliček skupiti potrebne potpise za raspravu o deratifikaciji Istanbulske konvencije?

| Autor: Dražen Ciglenečki
(Snimio Patrik Macek/Pixsell)

(Snimio Patrik Macek/Pixsell)


Nešto više od šest godina nakon što je u Saboru usvojena Istanbulska konvencija, u proceduru je ušao prijedlog za deratifikaciju dokumenta koji je u proljeće 2018. duboko podijelio i HDZ, što se jedini put dogodilo u mandatu Andreja Plenkovića. U predizbornoj kampanji Domovinski pokret je tražio pokretanje postupka deratifikacije Istanbulske konvencije, ali je od toga odustao sklapanjem koalicije s HDZ-om, pa je to sada zatražio Marijan Pavliček, kojem je kao povod poslužila mogućnost uvođenja Rodnih studija na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

U prijedlogu kojim bi se izvan snage stavilo zakon kojim je ratificirana Istanbulska konvencija, navodi se da je ona na mala vrata u odgojno-obrazovni proces uvela rodnu ideologiju, što je "posebno vidljivo u pokušaju unošenja takozvanih Rodnih studija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu".

"Moralna propast" Hrvatske

– Na te bi se studije upisalo 20 studenata, koji bi imali tri kolegija, Feministička teorija, Rodna povijest i Feministička metodologija. Rodni studiji bili bi pobjeda feminističkog i LGBT lobija u Hrvatskoj, rodna ideologija bi ušla i na velika vrata u obrazovni sustav i Hrvatska bi moralno propala. Sve je nizbrdo krenulo s Istanbulskom konvencijom i dosta je terora manjine nad šutljivom većinom.

Očekujem od ministra Radovana Fuchsa da ne da zeleno svjetlo za Rodne studije i time za rodnu ideologiju, a upućujem prijedlog za deratifikaciju Istanbuske konvencije, izjavio je Pavliček na konferenciji za novinare. Pomalo cinično je prognozirao da će vladajući, odnosno predsjednik Sabora Gordan Jandroković, samoinicijativno staviti na raspravu njegov prijedlog, a ako to izostane, najavio je da će najesen skupljati potpise zastupnika u tu svrhu.

– Očekujem potporu svih zastupnika, pa i dijela vladajućih, prvenstveno iz Domovinskog pokreta, koji su cijelo vrijeme govorili da su apsolutno protiv Istanbulske konvencije. Uvjeren sam da ću skupiti dovoljan broj potpisa, rekao je Pavliček. Da bi se u sabornici opet raspravljalo i glasovalo o Istanbulskoj konvenciji, predsjedniku Hrvatskih suverenista potrebno je najmanje 30 potpisa.

Može sigurno računati na mostovce, koji su 2018. bili protiv, i još nekolicinu desnih oporbenih zastupnika. Lijeve i liberalne opozicijske stranke nisu nesklone pomoći kolegama s desnice u ovakvim situacijama, ali ne kada je riječ o svjetonazorskim temama. Pavličeku bi, dakle, u pomoć morali priskočiti zastupnici parlamentarne većine.

Od 14 HDZ-ovaca koji su se u travnju 2018. suprotstavili premijeru Plenkoviću i digli ruku protiv Istanbulske konvencije, u Saboru su još Antun Kliman i Davor Ivo Stier, a teško da će oni opet prekršiti stranačku stegu. Tu je još i strastveni protivnik Istanbulske konvencije Hrvoje Zekanović, ali on je sada vrlo lojalan član parlamentarne većine. Ostaju zastupnici Domovinskog pokreta koji je nedavno, uoči izbora za Sabor, napadao i predsjednika Zorana Milanovića da "minorizira značaj Istanbulske konvencije".

Fuchs ne vidi opasnost

– Domovinski pokret je za deratifikaciju Istanbulske konvencije jer je ona zloćudna tvorba u hrvatskom društvu, koju ćemo izliječiti, poručivao je DP u nedavnoj kampanji. No, veliko bi iznenađenje bilo ako bi se Domovinski pokret sada solidarizirao s Pavličekom, a kontra Plenkovića.

Što se Rodnih studija tiče, ministar Fuchs u njima ne vidi opasnost za hrvatsko društvo.

– Taj je program prošao Znanstveno-nastavno vijeće Filozofskog fakulteta i dobio podršku Senata sveučilišta. Sljedeći korak je upućivanje tog studijskog programa Agenciji za znanost i visoko obrazovanje, a ministar na kraju potpisuje ako sve bude provedeno sukladno propisima. Nije to nikakvo uvođenje rodne ideologije na fakultet, sačekajmo završetak čitavog postupka, ustvrdio je Fuchs.

DP i Željka Markić u zaštiti "klečavaca"

Domovinski pokret na kraju vjerojatno ipak neće podržati prijedlog deratifikacije Istanbulske konvencije, ali ima načina na koje se to može kompenzirati kako se stranka ne bi previše zamjerila svojim biračima. Jedan je sigurno povezivanje s udrugom U ime obitelji i odlučna podrška muškarcima koji mole na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

U srijedu će se u Saboru, u organizaciji U ime obitelji i predsjednika Kluba zastupnika DP-a Igora Peternela, održati okrugli stol na kojem će biti predstavljeno "Izvješće o napadima na slobodu vjeroispovijesti muškaraca okupljenih u javnoj molitvi krunice", što ga je izradila udruga koju vodi Željka Markić. Takozvani klečavci već dulje svake prve subote u mjesecu mole na Trgu bana Jelačića, između ostalog, za to da muškarci postanu duhovni autoriteti u obitelji, a nerijetko na njih viču pojedini građani koji se slučajno ili namjerno tamo zateknu.

Sve je to udruga U ime obitelji dokumentirala i objavit će uz pomoć Domovinskog pokreta. Posljednji put je Željka Markić bila u Saboru u veljači prošle godine, na tematskoj sjednici dvaju saborskih odbora posvećenoj navodnom porastu broja transrodne djece u Hrvatskoj, što je tada izazvalo burne reakcije nekih ljevičarskih zastupnica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter