ISTARSKI ZASTUPNICI TRAŽE POKRETANJE INTERPELACIJE O ISTANBULSKOJ KONVENCIJI U HRVATSKOM SABORU

IDS testira Mostove zastupnike, SDP ga podržava


Zastupnici IDS-a u Hrvatskom saboru traže da se Vlada u što kraćem roku odluči hoće li se prihvatiti Istanbulska konvencija Vijeća Europe o nasilju nad ženama ili neće, ali i da svoje mišljenje o tome u sabornici jasno pokažu i sve opozicijske stranke. Iako u IDS-u objašnjavaju kako potraga za jedinstvom oporbe u vezi podrške Istanbulskoj konvenciji nije politička trgovina, te kako je ne povezuju potporom SDP-u i Mostu u traženju opoziva potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić, u kuloarima se nagađa koji su pravi ciljevi te parlamentarne akcije.

"Za nas je usvajanje Istanbulske konvencije civilizacijsko pitanje kojim pokazujemo da li smo moderno i progresivno društvo," kaže IDS-ov Giovanni Sponza, te potvrđuje kako će njegova stranka podržati i opoziv ministrice Dalić.

"Potpisujemo zahtjev za opoziv ministrice i ne odustajemo od našeg cilja ratifikacije Istanbulske konvencije, a interpelacija je prvi korak ka ostvarenju cilja," kaže Sponza.

U saborskim kuloarima čuje se kako IDS, zajedno s GLAS-om, traži izjašnjavanje opozicije o spomenutoj konvenciji kako bi se konačno vidjela stajališta zastupnika Mosta o toj temi. Jasno je kako neki Mostovci, svjetonazorno bliski konzervativcima i desnici, ne bi podržali Istanbulsku konvenciju. A ako nema jedinstva oporbe po tom pitanju, smatraju u IDS-u i nekim drugim strankama, onda će teško biti i sakupiti ruke za opoziv bilo kojeg člana Vlade.

"Interpelacijom želimo natjerati Vladu da se o Istanbulskoj konvenciji očituje u što kraćem roku i da se nakon očitovanja Vlade o Istanbulskoj konvenciji također u kratkom roku raspravlja i odlučuje u Saboru. Oporba s manjinama, HNS-om i Mostom može na tom pitanju dobiti širi konsenzus. Tu će se jasno vidjeti tko je prava oporba, tko je na čijoj strani i tko ima kakve namjere," podvlači IDS-ov Giovanni Sponza. (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter