DINAMIKA

Hoće li DP podržati HDZ-ov izbor za predsjednika? U igri je zanimljiva kandidatkinja

| Autor: Dražen Ciglenečki
(Snimio: Davor Kovačević)

(Snimio: Davor Kovačević)


Nakon što je Zoran Milanović izjavio da će se opet natjecati za dužnost predsjednika Republike, sljedeći veliki događaj u ovom izbornom procesu bit će isticanje HDZ-ovog kandidata. A, do tada će uvjerljivo najzanimljivija biti dinamika između HDZ-a i njegovog koalicijskog partnera Domovinskog pokreta.

HDZ, naime, javno radi pritisak na Domovinski pokret da na predsjedničke izbore ne ide s vlastitim, nego da odmah, već u prvom krugu, podrži njegovog kandidata.

Ministar Oleg Butković u srijedu je bio sasvim eksplicitan, govoreći da se podrazumijeva da bi koalicijski partneri morali imati zajedničkog kandidata, a jučer je njegov kolega iz Vlade Tomo Medved bio nešto sudržaniji, ali i on više nego dovoljno jasan u pogledu očekivanja što ih HDZ ima od DP-a.

Kritike Milanoviću

– Dakako da je to stvar Domovinskog pokreta, HDZ u pravilu ne komentira političke stvove drugih stranaka. No, vjerujem da su u Domovinskom pokretu itekako svjesni lepeze osobina dosadašnjeg predsjednika Zorana Milanovića, da su svjesni svih onih njegovih karakteristika kao predsjednika s karakterom, da su svjesni svih onih njegovih izjava da u Koloni u Vukovaru nema mjesta za normalne ljude.

Domovinski pokret je koalicijski partner HDZ-a i o svim bitnim temama razgovaramo na našim sastancima. Pratimo sve što se govori, ali ostavimo da Domovinski pokret na svojim stranačkim tijelima, na svom Predsjedništvu, donese odluku i da nas o njoj izvijesti.

Ponavljam, vjerujem da su itekako svjesni svega što je Zoran Milanović činio protekle četiri i pol godine, rekao je novinarima zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved.

I predsjednik Sabora Gordan Jandroković jučer je istaknuo da će HDZ "tražiti što širu potporu" za svog kandidata, a da će "vrijeme pokazati kako će se pojedine stanke postaviti".

Iz DP-a su se o predsjedničkim izborima dosad očitovali samo predsjednik stranke Ivan Penava i šef Kluba zastupnika Igor Peternel.

Penava je tvrdio da su sve opcije na stolu, ali kako je kazao da je Domovinski pokret sve svoje kapacitete iscrpio na izborima za Sabor i za Europski parlament, čini se da je on sklon tome da stranka nema kandidata na izborima za predsjednika Republike.

U tom slučaju bi onda podrška HDZ-ovom kandidatu bila prilično izvjesna. Peternel, međutim, daje izjave u kojima se zalaže da Domovinski pokret, kao treća po snazi stranka u Hrvatskoj, nominira svog kandidata.

Tu će, naglašava, ideju zagovarati u okviru Predsjedništva DP-a. Stoga će se pokazati je li Peternel usamljen u ovom stavu u vodstvu Domovinskog pokreta ili možda ima istomišljenike.

Hrebak neodređen

Budući da je HDZ čak i javno dao do znanja Domovinskom pokretu da mu je jako stalo do toga da koalicijski partner bude za njegovog kandidata, suprotan ishod rasprave unutar DP-a mogao bi destabilizirajuće djelovati na parlamentarnu većinu.

S tim da bi poziciju Domovinskom pokretu mogao olakšati, smanjiti HDZ-ov pritisak, neki drugi partner koji bi odlučio na skorašnje izbore ići sa svojim kandidatom. To sigurno neće biti HSU, čiji nam je predsjednik Veselko Gabričević već u srijedu kazao da će podržati kandidata HDZ-a.

Soliranje se ne može očekivati ni od HNS-a ni od HDS-a. Ostaje HSLS, koji je 2019., premda je i u to vrijeme bio u koaliciji s HDZ-om, imao predsjedničkog kandidata, Dejana Kovača. Razgovarali smo jučer s predsjednikom HSLS-a Dariom Hrebakom, koji je zasad neodređen.

– U stranci vodimo ozbiljne razgovore o predsjedničkim izborima. Uskoro ćemo imati sjednicu Predsjedništva o toj temi i na njoj ćemo odlučiti u kojem ćemo smjeru ići, a poznato je da je HSLS imao kandidata na prošlim izborima za predsjednika Republike, rekao nam je jučer Hrebak.

Jandroković omogućava promociju Selak Raspudić

Nešto se vrlo zanimljivo politički događa u vezi nezavisne saborske zastupnice Marije Selak Raspudić, koja ovih dana govori da bi se mogla kandidirati za predsjednicu Republike ako uspije posložiti logistiku potrebnu za ulazak u izbornu utrku.

Naime, u Saboru se jučer raspravljalo o njezinom prijedlogu rezolucije o umjetnoj inteligenciji, a već u utorak će na dnevnom redu biti i izmjene Zakona o gradnji, što ih je također predložila Marija Selak Raspudić.

Oba je ta prijedloga ona uputila u saborsku proceduru još u prethodnom sazivu, prvi u svibnju, a drugi u veljači 2023. Tada predsjednik Sabora Gordan Jandroković nije za njih pokazivao interes, ali nakon što je Marija Selak Raspudić napustila Most, odmah je odlučio da će se raspravljati i glasovati o ovim prijedlozima.

Tako je Marija Selak Raspudić neočekivano dobila šansu da se na ovaj način promovira uoči odluke o predsjedničkoj kandidaturi. Inicijative ostalih oporbenih klubova Jandroković uobičajeno ignorira, a donedavna zastupnica Mosta ih u dnevnom redu aktualne sjednice Sabora ima još sedam.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom