aktualni gradonačelnik poreča

Loris Peršurić: "Ponosni smo na regionalni identitet Istre"

| Autor: Zvonimir Guzić / Glas Iste
(Snimio Manuel Paljuh)

(Snimio Manuel Paljuh)


Loris Peršurić, aktualni gradonačelnik Poreča, četvrti je na koalicijskoj listi IDS-PGS-Fokus-Reformisti-ISU. Ovo mu je već drugi mandat na dužnosti gradonačelnika Poreča koji je izborio sa 75 posto glasova, što je bio jedan od pet najuvjerljivijih rezultata u cijeloj Hrvatskoj. Uspjeh s lokalne razine nada se prenijeti na pokušaj ulaska u saborske klupe.

Očekujete li ulazak u Sabor, budući da su tri IDS-ova zastupnika nekakav standard u zadnje vrijeme a vi se nalazite na rubnom četvrtom mjestu liste, premda postoje i preferencijalni glasovi koji mogu olakšati prolaz?

- Vjerujem da će IDS ostvariti dobar rezultat na ovim izborima jer naši građani prepoznaju rad i trud IDS-a, pa i konkretno IDS-ovih gradonačelnika i načelnika u svojim sredinama. Gradovi kojima smo na čelu nerijetko su gradovi s najboljom kvalitetom života te privlačna mjesta za život zbog stabilne gospodarske situacije, ali i kvalitetne infrastrukture koja je ljudima potrebna za udoban život. IDS je oduvijek jedini predstavljao interese Istre u Saboru i to će i dalje nastaviti. Premda smo ugodna i razvijena sredina za život, još je puno posla pred nama. Moj odlazak u Sabor prvenstveno ovisi o građanima, a ja se nadam da će prepoznati moj dosadašnji rad i dati mi povjerenje.

Dobrobit građana

Smatrate li da bi kao saborski zastupnik uspješnije zastupali regionalne interese Istre, nego iz ove pozicije gradonačelnika jednog od najrazvijenijih i najjačih turističkih gradova ne samo Istre, već i Hrvatske?

- Siguran sam da bih. Kao gradonačelnik Poreča sam ujedno i potpredsjednik Udruge gradova i vidim s koliko se sličnih problema susrećemo svi, po cijeloj Hrvatskoj, ali i koliko specifičnosti svaka regija donosi za sebe. Upravo zato mislim da je vrlo važno zastupati naše regionalne interese – prometnu povezanost, decentralizaciju, rješavanje bespravne gradnje, rješavanje stambenog pitanja, bolju prostorno plansku uređenost u prostoru i održivost u turizmu, zdravstvene usluge, jer su to posebno izražena pitanja za Istru. IDS je uvijek prvi pokretao ta pitanja.

Također, zbog naše prevelike razvijenosti mi smo često kažnjeni te se ni ne možemo prijavljivati na razne natječaje iako smo nerijetko jedini koji imamo spremne projekte. I to bi bilo sve OK kada bi se europska sredstva drugdje u potpunosti iskoristila, ali nama se događa da vraćamo Europi sredstva u nekim financijskim područjima, umjesto da ga dajemo i razvijenijim sredinama. A potrebe uvijek postoje.

Osma izborna jedinica uvijek je »disala« regionalno, državotvorne stranke su tu slabije prolazile nego u ostatku države. Koja je vama opcija bliža, lijeva ili desna, kad biste morali birati s kim bi išli u koaliciju?

- IDS je uvijek išao svojim putem. Ostavimo građanima da na izborima kažu svoje, glasom za ljude na našoj listi, građani znaju da daju svoj glas ljudima s rezultatima iza sebe. Nama je uvjet koalicije realizacija programa i politika za koje se zalažemo, uvijek na dobrobit građana.

Koje su to vrijednosti na kojima vodite uspješnu lokalnu politiku, a smatrate da bi trebalo preslikati na Hrvatsku?

- Gradovi Rovinj, Novigrad, Labin, Buje, naravno i Poreč, pokazuju što je potrebno Hrvatskoj – sredine koje se razvijaju, idu naprijed, osiguravaju najviši standard i usluge svojim sugrađanima. Predvodnici smo u Hrvatskoj i na poziciji mjesta s najmlađeg stanovništvom što je isto pokazatelj uspješnosti. O nama najbolje govore naši rezultati, a siguran sam da će naši sugrađani to prepoznati i nagraditi nas na ovim izborima. Kada bi preslikali naše rezultate i pristup na Hrvatsku, imali bismo zemlju zadovoljnijih i sretnijih ljudi. Mogu nabrojiti neke naše završene projekte koje su pospiješili standard i život građana Poreštine.

Nakon što smo proširili postojeće, u zadnjih pet godina izgradilo se pet novih vrtića, a do 2025. godine osiguravamo 300 novih mjesta kako bi odgovorili na potrebe naših sugrađana. U kulturnu baštinu u zadnje četiri godine uložili smo 15 milijuna eura, i to velikim dijelom isključivo gradskih sredstava i tako obnovili gradsku rivu, Palaču Sinčić – sjedište Zavičajnog muzeja Poreštine, Romaničku kuću, Memorijalnu kuću Joakim Rakovac, obnavlja se Eufrazijeva bazilika s Hrvatskim restauratorskim zavodom, a još je toga u planu. Nadalje, Poreč je grad s najmlađim stanovništvom u Istri, grad s najboljom demografskom slikom, grad koji se nalazi u samom hrvatskom vrhu po dobiti i broju poduzetnika. Pokrenuli smo pilot projekt javnog prijevoza, s kanalizacijskom mrežom došli smo do 95% pokrivenosti, u sport samo ove godine ulažemo 4,6 milijuna eura i opravdano nosimo titulu grada sporta koji će samo u idućih godinu dana ugostiti tri svjetska prvenstva.

Nadalje, uz dovršetak zaobilaznice, dovršavamo i međuobilaznicu, kako bi rasteretili gradske prometnice, a jedan od većih projekata koje sad planiramo je proširenje gradskog Doma za starije i nemoćne uz pojačanu njegu, jer nam je kvalitetno i zdravo starenje prioritet i standard koji želimo osigurati našim sugrađanima. Nažalost, od države ne možemo dobiti stacionar, pa ćemo ga sami odraditi, jer naši stariji sugrađani to zaslužuju. Uz sve to, Poreština je područje na kojem se ostvaruje 10% ukupnog hrvatskog turizma, i jako nam je bitno da imamo infrastrukturu koja može podnijeti do 150 tisuća gostiju u jednom danu, a to smo postigli visokom uređenošću i prostornim planiranjem. Poreč, iako mali grad, ima čak 53 prostorna plana različitih razina, kako bi se kvalitetno planiralo i razvijalo.

Kako gledate na previranja između aktualnog premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića, koji su na dijametralno suprotnim stranama?

- Mogu djelomice razumjeti povišene tonove tijekom političke kampanje, ali ovo sad već predugo traje, a ne ide u korist građana. Zato ne podržavam takvu retoriku, s koje god strane ona dolazila.

Istra = Europa

Kako vidite svoju stranku sada u odnosu na onaj početni IDS iz devedesetih? Da li se s vremenom izgubio taj regionalni identitet i da li se više okrenulo europskim vrijednostima?

- Istarske vrijednosti su europske vrijednosti. Oduvijek smo bili i bit ćemo ponosni na svoj regionalni identitet Istre te posebnosti Istre cijenjene su diljem zemlje, a i šire. Volim uvijek reći da je Istra jedan komadić raja koji trebamo sačuvati i štititi. Istra i Hrvatska su dio Europe i kao takve poznate u cijelom svijetu po brojnim ostvarenjima – sportskim, gastronomskim, turističkim. Ne smijemo se zadovoljiti s tim, nego moramo i dalje raditi na kvaliteti života za sve.

Budu da ste jedan od potpredsjednika IDS-a i u samom ste vrhu stranke, kakav je Dalibor Paus kao lider i jeste zadovoljni trenutnim stanjem?

- Govorilo se nakon zadnjih lokalnih izbora da se IDS polako vraća, a ja ću reći da IDS nikada nije ni otišao. Dalibor Paus je doveo stranku u razinu velike otvorenosti i transparentnosti prema građanima. Primjerice, otvoreno se govori o temama poput bespravne gradnje koja je prisutna u cijeloj Hrvatskoj, ali samo mi je ističemo i predlažemo rješenja, jer nam je bitno da se to pitanje riješi na kvalitetniji način. IDS je uvijek bio stranka koja se znala prilagoditi situacijama i pritom misliti svojom glavom, a tako će nastaviti i u budućnosti.

Što imate poručiti građanima za kraj?

- Pozivam građane da izađu na izbore i da svoj preferencijalni glas daju onima za koje znaju da imaju rezultate iza sebe. Na kraju, parlamentarni izbori nisu izbori za premijera, već izbori za pojedince koji će iduće četiri godine u Saboru govoriti u njihovo ime. Zato je jako važno da Istra u Saboru ima pojedince koji će zastupati njene interese i boriti se za njih. IDS je to nebrojeno puno puta dokazao da čini – svojim radom i rezultatima u lokalnim sredinama, i radom u Saboru.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter