upravo

Odbor za pravosuđe raspravlja o izboru Turudića: "Imali smo prijetnju predsjednika Vlade da se DORH bavi svojim poslom"

| Autor: Glas Istre
(Snimio Patrik Macek/Pixsell)

(Snimio Patrik Macek/Pixsell)


Na sjednici Odbora za pravosuđe raspravljat će se o prijedlogu za donošenje zaključka o sazivanju tematske sjednice Odbora za pravosuđe o temi: "Provođenje postupka izbora Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske".

Odlukom parlamentarne većine, kandidat Ivan Turudić potvrđen je za nasljednika Zlate Hrvoj Šipek, a to je izazvalo podosta reakcija, prvenstveno zbog poruka između njega i Josipe Pleslić (ex Rimac), izvještava N1.

"Ne mislim previše trošiti na raspravu o kandidatu, ali ono što moram navesti jest da smo kroz posljednjih nekoliko tjedana vidjeli da bez obzira što se pozivamo na transparentnost i proceduru, imamo toliko pitanja. A jedno od njih je kako su svi kandidati došli na Odbor i kako su prošli proceduru. Zato mislim da je potrebna ova rasprava, kojom bismo možda mogli razjasniti neke od nejasnoća", započeo je predsjednik Odbora Mišel Jakšić.

Za riječ se odmah javio Nikola Grmoja.

"Podržavam prijedlog, ali isto tako mislim da bi bilo dobro pozvati aktualnu državnu odvjetnicu, s obzirom na optužbe premijera Andreja Plenkovića o puštanju korespondencije između Turudića i Rimac iz redova DORH-a", rekao je Grmoja i dodao:

"Isto tako, imali smo prijetnju predsjednika Vlade da se DORH bavi svojim poslom, a ne politikom. Bilo bi dobro čuti što aktualna glavna državna odvjetnica ima za reći oko optužbi i prijetnje. Mislim da bi to bilo važno uoči moguće prisege gospodina Turudića."

Urša Raukar-Gamulin je podržala Grmojin prijedlog.

"Od saslušanja na Odboru svjedočimo raznim dokazima, indicijama i pokazateljima da je Turudić suspektna osoba u smislu da postane glavni državni odvjetnik. Svjedočimo i različitim izjavama Plenkovića o sigurnosnim provjerama. Zbog stvari koje su izašle u javnost i istupa predsjednika Zorana Milanovića, smatram da je trebala biti provedena nova sigurnosna provjera. Iznad svega postoji javni interes i postoji problem povjerenja u pravosuđe, koje je u Hrvatskoj izrazito hitno. Zato je neophodno održati tematsku sjednicu."

I zastupnica Ružica Vukovac je za to da aktualna glavna državna odvjetnica dođe na raspravu i odgovori na goruća pitanja.

"Zbog svega što se moglo čuti, a posebno stava da nema ne treba Ured europskog javnog tužitelja, duboko sam zabrinuta", kazala je Vukovac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter