ISTRA U SABORU

Radolović: Štrajk u sudstvu reflektirao se na pokušaj prodaje Uljanika, a Vlada uporno mijenja uvjete prodaje brodogradilišta i stopira naplatu potraživanja radnika i sklapanje novih poslova!

| Autor: Glas Istre
Sanja Radolović (Foto: SDP Istra)

Sanja Radolović (Foto: SDP Istra)


Sanja Radolović, saborska zastupnica iz redova SDP-a u raspravi u Hrvatskom saboru govorila je u ime Kluba SDP-a o još jednoj propaloj prodaji Uljanik brodogradilišta te najnovijoj situaciji oko nemogućnosti sazivanja Skupštine vjerovnika.

Radolović je navela kako se Skupština vjerovnika Uljanik brodogradilišta ne može zakazati zbog štrajka u sudstvu, u kojem djelatnici rade za svega 600-700 eura plaće s plaće i s preko 30 godina radnog staža. Istovremeno, na čekanju su i poslovi koje bi Uljanik brodogradilište moglo ugovoriti, na čekanju su plaće postojećim radnicima, kao i dugovanja prema 2.300 bivših radnika te prema kooperantima. Na čekanju je i likvidnost brodogradilišta, kao i 660.000 kvadratnih metara kopnenog i morskog područja koje je pod koncesijom.

Jedino što više nije na čekanju su gubici koje Uljanik nečinjenjem Vlade RH proizvodi, a iznose skoro milijun eura na mjesečnoj razini. Kao što više na čekanju nije niti jedina ponuda koja je zaprimljena prošle godine, ali su je predstavnici Vlade u Skupštini vjerovnika odbili i izmijenili uvjete prodaje brodogradilišta koji nisu doveli do nikakvog pozitivnog pomaka. Štoviše dovelo je samo do neslavnih pokušaja prodaje i stalne izmjene uvjeta prodaje od strane Vlade RH.

Radolović je također naglasila kako su i predstavnici sindikata, Agencija za radnička potraživanja te direktor društva bili za prihvat ponude, međutim predstavnici Vlade RH u Skupštini su istu odbili.

Iz Vlade umjesto da ubrzaju aktivnosti oko pokušaja prodaje i spašavanja pulskog brodogradilišta napravili su upravo suprotno i sve stopirali. Valjda Uljanik ne može doći na dnevni red vladajućih zbog afere HEP plin za 1 cent, odnosno zbog niza afera koje se redaju jedna za drugom pa se isplata plaća radnicima, podmirivanje dugovanja bivšim radnicima, nemogućnost sklapanja novih poslova i problemi s likvidnošću u pulskom brodogradilištu ne čine toliko bitnim za Vladu RH.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter