FUTSAL

Mali nogomet također je dobio svoj "Derbi della Učka" koji će se večeras igrati u Puli

| Autor: Ivica Cerovac
(Snimio Slavko Midzor / Pixsell)

(Snimio Slavko Midzor / Pixsell)


Kao i prethodnih godina, hrvatska futsal sezona krenula je Superkupom koji je okupio četiri najbolje domaće momčadi, a Stanoinvest Futsal Pula nije uspjela uzvratiti Futsal Dinamu za proljetnu eliminaciju u polufinalu doigravanja za naslov prvaka. Zagrepčani su slavili s 3:2 i "gurnuli" Puljane u dvoboj za treće mjesto, u kojem su oni nadjačali dubrovački Square s 5:4, dok je Superkup osvojio Olmissum iz Omiša, koji je u finalu boljim izvođenjem udaraca sa šest metara svladao Dinamo.

- Išli smo u Zagreb s ciljem da osvojimo Superkup te tako na najbolji mogući način otvorimo sezonu i napunimo se dodatnim samopouzdanjem - rekao je Manolo Bilić. - Polufinale protiv Dinama donijelo je neizvjestan dvoboj u kojem su nijanse odlučivale, kao i u svim našim prijašnjim međusobnim susretima. Skupo su nas koštale tri individualne pogreške, kakve Zagrepčani ne praštaju. Probali smo se potom vratiti u život i malo nam je nedostajalo da »okrenemo« utakmicu. Primaknuli smo se na pogodak zaostatka, ali još jedna lopta nije htjela ući u protivničku mrežu.

Uslijedila je rezultatski potpuno nebitna utakmica protiv Dubrovčana, u kojoj je Francuz Steve Bendali, koji se posljednji priključio momčadi jer je s reprezentacijom dogurao do polufinala Svjetskog prvenstva, postigao hat-trick i potom »zaradio« crveni karton zbog kojeg ga trener Alvaro Martinez Castillo neće imati na raspolaganju u prvom prvenstvenom kolu.

Početak tradicije

- Imali smo ozbiljan pristup, željeli smo upisati pobjedu i u prvom poluvremenu poveli 3:0, nakon čega smo se, premda to nismo željeli, malo opustili. Protivnici su u nastavku pokazali više želje i uspjeli vratiti utakmicu u egal, ali na kraju smo ih ipak svladali. Skupo smo platili tu pobjedu jer smo ostali bez Bendalija, ali našu momčad čini 14 kvalitetnih igrača i kome god danas trener pruži šansu, na njemu je da je iskoristi - istaknuo je Bilić.

Početak prvenstva donosi pravu poslasticu, jer će danas u Domu sportova Mate Parlov, s početkom u 20.15 sati, Puljani odmjeriti snagu s Rijekom, novakom u najjačem hrvatskom razredu.

- Neće nam ovo biti prva međusobna službena utakmica, jer smo već lani igrali protiv Rijeke u Kupu, ali ovo će biti prva u prvenstvu koja će, vjerujem u to, označiti početak tradicije »Derbija della Učka« u futsalu, poput onih u velikom nogometu - smatra Bilić. - Po onome što sam mogao pročitati, Riječani ulaze s velikim ambicijama u svoju debitantsku sezonu, odmah pretendiraju osvajanje naslova i već pričaju o tome kako će dovesti Ligu prvaka u svoj grad. Svatko ima pravo na velika očekivanja, a teren će na kraju pokazati svoje. Mora im se priznati da na domaćim utakmicama imaju punu dvoranu i odličnu atmosferu koju stvori Armada, ali nje danas neće biti u Puli jer u velikom nogometu Rijeka istovremeno gostuje u Kranjčevićevoj kod Lokomotive. No, i bez dolaska gostujućih navijača vjerujem da će se u našoj dvorani okupiti »pristojan« broj gledatelja te da podrška s tribina neće izostati.

Povremeni hrvatski reprezentativac ne podcjenjuje najbliže susjede, ali prvenstveno je okrenut sebi i svojim suigračima.

Neizvjesno prvenstvo

- Rijeka je složila momčad s trojicom slovenskih i jednim srpskim reprezentativcem koji su dosta toga prošli u svojim karijerama. Imaju iskusnog trenera Duju Maretića koji je s Olmissumom dvaput bio prvak Hrvatske i u Ligi prvaka se probio među 16 najboljih europskih klubova, ali mi se trebamo prvenstveno fokusirati na nas i našu igru. Ako mi budemo pravi, vjerujem da ne bismo trebali imati problema u lovu na tri boda, po koje ćemo krenuti od samog početka susreta - naglasio je Bilić. - Naporne pripreme ostale su iza nas, malo se osjeća umor te nam treba još par tjedana da se uigramo do krajnjih granica i otkrijemo kako svaki od nas diše na terenu. No, u tome nećemo tražiti nikakav alibi. Dobro je ozračje u našoj svlačionici, imamo jaču momčad nego prošle sezone i danas se nadam dobroj utakmici i našoj pobjedi.

Puljanima je ovo četvrta sezona u elitnom hrvatskom rangu, a dosad su u svoju riznicu pospremili tri trofeja, dva Kupa i jedan Superkup. Nedostaje onaj najvažniji, naslov prvaka, i trebat će se znati nositi s pritiskom koji će se sigurno stvoriti u lovu na njega.

- Pritisak je uvijek prisutan, a na nama je da ostanemo jaki u glavi i izdignemo se iznad svega toga. Svjesni smo činjenice da je puno toga uloženo, ali nismo jedini klub koji je uložio značajna financijska sredstva i očekuje da mu se to vrati kroz rezultate. Shodno s time, pred nama je nikad neizvjesnije prvenstvo s čak sedam pretendenata na naslov i u svakoj utakmici odlučivat će nijanse. Neke ćemo pobijediti, neke ćemo izgubiti, ali uz kvalitetan rad i pristup na terenu, možemo napraviti velike stvari. Neka nas pritom ozljede zaobiđu i »napast« ćemo oba domaća trofeja - zaključio je Bilić.

S Husarićem bi utakmica bila puno bolja

Veliki udarac ambicijama Rijeke zadala je činjenica da prvi dio sezone neće moći računati na svog najboljeg igrača, 26-godišnjeg Puljanina Elvira Husarića. U trenutku kad su Riječani već proslavili naslov prvaka i promociju u najviši rang, Husarić je u posljednjem kolu prošle sezone, 24. ožujka na gostovanju u Splitu, u posljednjoj minuti dobio drugi žuti karton. To je automatski značilo da Duje Maretić na njega neće moći računati u prvom kolu nove sezone, čemu su u riječkim redovima pokušali doskočiti pa su 25. rujna Husarića registrirali za AM Futsal, člana 2. HMNL - zapad. Taj je klub dva dana kasnije igrao četvrtfinale regionalnog Kupa protiv Lošinja i na toj se utakmici Husarić »očistio« od kartona, nakon čega je ponovno registriran za Rijeku. No, problem je ležao u pravilu da između dvije registracije mora proći najmanje 20 dana te da je Husarić bio registriran početkom rujna sve bi bilo u redu. Ovako je poništena njegova nova registracija za Rijeku, a kako je ljetni prijelazni rok okončan, morat će se pričekati zimski koji kreće 8. siječnja iduće godine. Shodno s time, prvi dio sezone Husarić će moći igrati mali nogomet za AM Futsal ili veliki za NK Muntić, za kojeg je registriran od 18. siječnja 2019. godine.

- U Rijeci su donijeli odluke u koje se ja stvarno ne želim miješati. U srijedu smo saznali da Husarić danas neće moći igrati i meni osobno je žao zbog toga, jer bi s njim na terenu bila puno bolja utakmica. No, i bez Husarića ljudima koji dođu u dvoranu mi i Riječani sigurno nećemo ostati dužni - obećao je Bilić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter