LIGA NACIJA

Vatreni žele iskupljenje na Opus Areni i povratak na pobjedničku stazu

| Autor: Dalibor Keler
(Snimio Davor Javorović/Pixsell)

(Snimio Davor Javorović/Pixsell)


Hrvatska reprezentacija drugi put će se predstaviti na osječkoj Opus Areni. Prvi pokušaj prošle jeseni u kvalifikacijama za EURO u Njemačkoj završio je neslavno jer je Turska odnijela sva tri boda iz Osijeka.

Ovaj put naša reprezentacija je u Slavoniju i Baranju stigla nakon poraza u 1. kolu novog izdanja Lige nacija od Portugala pa će joj susret protiv Poljske biti prilika za osvajanje prvih bodova. U taboru naše selekcije ciljaju na pobjedu, ali put do tog cilja neće biti baš tako lagan jer Poljaci stižu nakon dramatične, ali vrijedne pobjede nad Škotskom u Glasgowu (3:2). Hrvatska se selekcija iz Lisabona vratila s dobrim dojmovima, ali i praznih šaka, pa sad mora dobro potegnuti kako bi u rujanskom turnusu Lige nacija ostvarila barem polovičan učinak.

Dojmovi iz Lisabona još se nisu do kraja slegli jer naša se reprezentacija odmah nakon tog susreta zaputila u Osijek gdje je odradila dva treninga uoči susreta s Poljskom. Svaki novi trening je zlata vrijedan s obzirom na odluku izbornika Zlatka Dalića vezanu uz promjenu sustava igre.

- Izgubili smo od Portugala, a nakon poraza nikada ne možeš biti zadovoljan. Opet, igrali smo protiv vrlo jakog suparnika koji je u ranoj fazi susreta stekao dva pogotka prednosti, ali mi se nismo predali. Pokazali smo karakter, vratili se u utakmicu, bili bolji u drugom poluvremenu, ali nažalost nismo uspjeli doći do povoljnog ishoda. Sada nam se bilo najvažnije odmoriti te se pripremiti za susret protiv Poljske najbolje što možemo u ovom trenutku - rekao je Zlatko Dalić, izbornik hrvatske reprezentacije.

Bolni porazi

Osijek u posljednje vrijeme nije baš bio mjesto sreće za Dalića i njegove izabranike. U posljednja tri dolaska u grad na Dravi Hrvatska nije uspjela pobijediti, a doživjela je dva bolna poraza protiv Austrije (3:0) još u Gradskom vrtu, te prošle jeseni od Turske (1:0) na Opus Areni.

- Na ta dva poraza se nadovezao i remi protiv Slovačke (2:2) u Gradskom vrtu, pa možemo reći kako smo publici ovdje ostali dužnici. Pokušat ćemo skinuti taj urok koji nas prati u posljednje vrijeme kada dolazimo u Osijek, te protiv Poljske navijačima pružiti pravo zadovoljstvo i kroz igru, ali što je još važnije u obliku rezultata, točnije, pobjede koju svi priželjkujemo - rekao je Dalić.

Na tu temu slabijih rezultata prilikom dolaska u Osijek osvrnuo je i Mateo Kovačić koji malo po malo preuzima dirigentsku palicu u našoj selekciji.

- Dolazimo na prekrasan stadion, u Osijeku je atmosfera uvijek bila odlična pa svakako želimo protiv Poljske popraviti dojam u odnosu na naš debi na Opus Areni kada smo izgubili od Turske. Nadam se kako će ovaj put navijači kućama otići zadovoljni - poručio je Kovačić.

Motiv više

Poljska stiže u dobrom raspoloženju, no u našem taboru se ne opterećuju suparnikom, već isključivo žele gledati na sebe jer kada je Hrvatska prava, onda može pobijediti svakoga. No, u posljednje vrijeme to pravo lice se ne pokazuje baš često jer Hrvatska nije pobijedila u posljednja četiri natjecateljska susreta.

- Smeta nas što ne pobjeđujemo jer nismo navikli na takve stvari ni u reprezentaciji, a ni u klubovima. No, događaju se takva razdoblja, ali taj podatak nam ne treba biti opterećenje, već motiv više za izlazak iz te određene rezultatske krize - kaže Kovačić.

Puno se priča o pobjedi i osvajanju prva tri boda u novom izdanju Lige nacija. Znači li to da ćemo protiv Poljske vidjeti ofenzivniju Hrvatsku? Možda s dva napadača i Pjacom na desnoj strani...

- Neka bude tako - nasmijao se izbornik Zlatko Dalić i nije nam dao ništa naslutiti što sprema za Poljake, a onda je dodao:

- Rezultat nam je sada na prvom mjestu pa nećemo puno isprobavati. Krenuli smo u promjenu formacije, najvjerojatnije ćemo s tri centralna braniča krenuti i protiv Poljske jer to je sustav koji se mora dosta uigravati, a nama je svaka utakmica i svaki trening u tom smislu dragocjeni. Imamo nekih sitnijih zdravstvenih problema pa još ne mogu sa sigurnošću potvrditi s tko će početi susret.

Poljsku će na Opus Areni predvoditi njihova najveća zvijezda Robert Lewandowski, koji je kao i kapetan Vatrenih Luka Modrić, sad već u poznim igračkim godinama.

- Igra Poljaka bazira se na kvaliteti Lewandowskog. Ofenzivno mogu biti opasni jer u napadu imaju i Piateka. Čvrsta su i dobro organizirana momčad, a doći će motivirani nakon pobjede nad Škotskom. Međutim, imamo i mi više nego dovoljno motiva za pobjedu. Želimo tri boda, želimo jedno od prva dva mjesta u skupini pa moramo poduzeti sve kako bismo matirali Poljake. Bit će teška utakmica, ali sve su danas takve - zaključio je Zlatko Dalić, izbornik hrvatske reprezentacije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter