nekadašnji napadač Rijeke

Zoran Ban: Hvali nas Fabio Capello, a Talijani nas se boje

| Autor: Igor DUVNJAK
Zoran Ban

Zoran Ban


Naša draga Grobnišćina dala je bogatu paletu istaknutih nogometnih talenata, ali među tim bojama najsjajnija je ona nadarenog napadača Zorana Bana, koji je ostvario bombastični transfer, iz Rijeke ga je kao mladića od niti 20 godina angažirao Juventus. I on je među onima koji svjedoče kako temperatura raste »od Rima do Zagreba pa nadalje« uoči večerašnjeg velikog dvooja Hrvatske s Italijom. Za obje velike momčadi to je utakmica »biti ili ne biti« u kojoj je suparnicima dovoljan i remi, a našoj reprezentaciji igra samo pobjeda.

- I jednoj i drugoj reprezentaciji ulog je veliki. Pratio sam recimo njihovu emisiju na RAI 1, Talijani su se dosta raspričali o današnjoj utakmici, konkretno i o Hrvatskoj uz poruku da je to ipak jedna dobra momčad s dobrim pojedincima. Dojam je da se oni boje nas bez obzira na ono što jesmo, odnosno nismo pokazali na nekoliko prethodnih europskih prvenstava. Dojma su da smo moćni - kaže Zoran Ban koji se naigrao za tolike klubove u Italiji, Portugalu i Belgiji gdje je s Genkom i osvojio Belgijski kup.

Prepotencija

- Zna se da smo najopasniji kada nas svi otpišu. U spomenutoj je emisiji bilo raznih komentatora i stručnjaka, recimo jedan Fabio Capello je kazao da su Hrvati opasni, dobri su bez obzira na to što su ranjivi, što nisu toliko jaki kao što su bili prijašnjih godina. No, procjenjuju da imamo dobre pojedince.

Talijanske poruke govore puno o sportskoj kulturi, iz zemlje trostrukih svjetskih prvaka, višestrukih i aktualnih prvaka Europe, uostalom i one Capellove, odišu štovanjem za suparnika. Još su uočljivije stoga neke ocjene i »ocjene« s raznih naših adresa koje su s podcjenjivanjem spominjali neke suparničke igrače, bilo je prepotencije koja nikada nije simpatična.

- To o ocjenama je dobro uočeno, ta jedna bahatost o suparniku o kojem možeš pričati samo riječima hvale i govoriti o njemu samo s poštovanjem. One međunarodne europske i svjetske titule puno kažu. Italija je sila, a što proteklih godina nisu bili na SP-u, nije im bila, pod navodnicima, velika katastrofa, a mi se usudimo pljuckati u stilu »Italija ovakva, Italija onakva«. Uoči EP-a sam poručivao da će dogurati daleko. To je ozbiljna ekipa s isto takvim pojedincima, a uz to imaju, neću reći najboljeg, ali čovjeka među tri najbolja stručnjaka na EP-u - Spallettija.

Nasuprot nabrojenim činjenicama, prognozi da će Azzurri s odličnim stručnjakom dogurati daleko, pred Hrvatskom je imperativ pobjede.

- I ove činjenice su jedna čar nogometa. Inače, sve da me nitko krivo ne shvati, našem izborniku Daliću kapa do poda, ali mislim da bi bilo dobro da neke stvari preuzme od Spallettija.

Dok prolaze dani prvenstva u Njemačkoj, ne jenjavaju rasprave o hrvatskom sastavu, sve u eri kada u našem taboru ne vrijedi pouka »na mlađima svijet ostaje«. »Mladi lavovi« iz Dalićeve ekspedicije čekaju šansu gledajući nastupe »senatora«, odlično koristeći svaku priliku kao u prošlom nastupu Sučić ili Pašalić. Nisu, na svoju žalost, u pozicijama vršnjaka iz drugih vrsta, primjerice one španjolske gdje mladi počinju utakmicu.

Nova generacija

- Moramo biti samokritični, mislim da su se četiri vanserijska nogometaša, koji su nas razveseljavali milijun puta i donijeli toliku količinu sreće ovom našem narodu, trebali oprostiti. Pritom, ako je Modrić pristao igrati u Real Madridu 15-20 minuta, onda mislim da na to može pristati i kod nas. Perišić pak nakon jako teške ozljede dolazi na jako teško natjecanje, mislim da na visokom razini nije spreman igrati više od 15-20 minuta. Da ne kažem za Brozovića, koji igra ligu kakvu igra. Izuzev ovih triju igrača, koji su prije nekoliko godina bili top kvalitete, svi drugi su bili dobri. Imamo Gvardiola koji se pojavio i koji je vrh, tu je još nekoliko pojedinaca. Za to sam da polako spremamo novu generaciju, pomladimo ekipu za buduća natjecanja. U nas su uvijek velika očekivanja, mi imamo strašna imena, ali moramo svi biti svjesni da su ta imena malo već zakržljala u nekom nogometnom smislu. Imamo potencijal i kvalitetu u tim mladim nogometašima, ali pomalo im moramo davati priliku. Europsko prvenstvo je dobar turnir gdje ih se mora baciti u vatru da se vidi može li se računati na njih. Pritom prijateljske utakmice tipa Portugal ili »xy« ni ne gledam, to se igra tek da se odigra, zanimaju me samo one natjecateljske.

Hrvatska nakon »tema s varijacijama« traži pobjedu s Talijanima, od četiri odigrana poluvremena najpoželjnija je repriza onog drugog s Albancima bez obzira na neoprezno primljen gol na kraju.

- Moramo odigrati na način kao što smo igrali 15-20 minuta s Albanijom, ali puno, puno pametnije u obrani. U napadu ćemo već nešto i stvoriti. Tu inače imamo jedan veliki deficit, jedan od naših najbitnijih igrača je na posljednjih nekoliko velikih natjecanja bio je Perišić jer je probijao zadnju liniju. Svaka reprezentacija ima nekog manje više brzog igrača, a mi smo teški, tromi. Znamo s čime raspolažemo. Znamo da nam je ovo ključna utakmica, s Italijom moramo biti vrlo pametni jer nam je svaka polukontra, »polusituacija« opasna za gol. Budimo malo pametni, igrajmo kao Talijani, koji iza naprave »beton« i stoje u linijama. Čekaju grešku suparnika, a mi jurimo, dobro sa Španjolskom kao na svakoj prvoj utakmici je teško, ali s Albanijom mi letimo kao da smo »na terminu«, na rekreaciji. Sada moramo biti vrlo pametni, čekati Talijane da pogriješe. Znamo da su jako dobri u defenzivi, otraga imaju dobre, brze nogometaše.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter