Nove radionice subotom

ZBOR PRAKSA: Uz klasnu solidarnost i nadilaženje nacionalnih barijera Pjesme će se učiti po sluhu, bez nota

| Autor: Zoran ANGELESKI

Zbor Praksa njeguje antifašističke vrijednosti kroz pjesme koje ističu društvene razlike današnjeg društva, klasnu solidarnost te nadilaženje nacionalnih barijera. Takve su pjesme stoljećima služile osnaživanju obespravljenih i davale poticaj za pravedniji život

 

Nakon pauze zbog pandemije koronavirusa, pulski Zbor Praksa nastavlja s jednodnevnim glazbenim radionicama koje će se održavati subotama od 17 do 20 sati u pulskim prostorijama zadruge Praksa na 'S krivini'. Pjesme će se učiti po sluhu, bez nota, a glazbeno iskustvo nije potrebno.

Antifašističke vrijednosti

Prva radionica na rasporedu je preksutra, kada će se pjevati talijanske radničke pjesme, a dva tjedna kasnije, 27. lipnja, španjolske revolucionarne pjesme. Na trećoj radionici u subotu, 11. srpnja pjevat će se francuske radničke pjesme, zatim 25. srpnja antifašističke pjesme na engleskom jeziku te 8. kolovoza pjesme otpora i slobode na različitim dijalektima.

Zbor Praksa njeguje antifašističke vrijednosti kroz pjesme koje ističu društvene razlike današnjeg društva, klasnu solidarnost te nadilaženje nacionalnih barijera. Takve su pjesme stoljećima služile osnaživanju obespravljenih i davale poticaj za pravedniji život.

Aktivizam ovog zbora, kako je ustvrdila etnomuzikologinja Ana Hofman, ne usredotočuje se na prošlost, nego na sadašnjost, na aktualna pitanja.

- Izvor našeg nezadovoljstva je bogaćenje vlasnika preko leđa šire grupe stanovništva, što nas već godinama osiromašuje i vodi u egzistencijalnu propast. Mislimo da je nužno to intimno nezadovoljstvo izraziti socijalnim buntom i izaći iz naših stanova. Zato smo se okupile i izašle na ulicu s pjesmama koje govore o društvenim razlikama u kojima živimo, klasnoj solidarnosti te nadilaženju nacionalnih barijera, pjesmama koje su stoljećima služile političkom osnaživanju obespravljenih. Mislimo da je pjesma jako snažan i prodoran medij za emancipaciju svih nas koji smo pogođeni trenutnom ekonomskom i političkom situacijom, kazala je voditeljica zbora Praksa Edna Jurcan u prošlogodišnjem intervjuu našem listu.

Princip donacija

Radionica funkcionira na principu donacija, a preporučena donacija za sudjelovanje je 50 kuna. Zainteresirani mogu prijave poslati na [email protected] ili se javiti preko Facebook stranice zbora: https://www.facebook.com/zborpraksa/.

Edna Jurcan vodi zbor od samog osnutka u ožujku 2014. godine, a uz velik broj nastupa sa zborom Praksa, vodila je i radionice antifašističkih pjesama u Toulouseu, Malmöu i Beču. Ona je i urednica prvog nosača zvuka zbora Praksa, a surađuje s domaćim i stranim zborovima i glazbenicima. Dosad je zbor Praska održao više od 80 nastupa u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Makedoniji, Italiji, Austriji, Francuskoj i Švedskoj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter