NONO ART FIERA

U dvorištu Prostora urbane kulture u Fažani: NAGRADE ZA ELENU APOSTOLOVSKI I MARKA VOJNIĆA

| Autor: Mladen RADIĆ

Uz deset finalista odabranih na natječaju - Elenu Apostolovski, Janu Prević Finderle, Sanju Simeunović Bajec, Božidara Sekulića, Vedrana Šilipetra, Luciju Mitar, Natašu Bezić, Mariu Čurčić, Marka Vojnića i Ivu Milaković, na izložbi su predstavljeni i radovi gostujućih autora a to su Denis Sardoz, Andi Pekica, Oleg Šuran, Oleg Morović, Isidora Todorić, Stefan Schwinghammer, Leon Zuodar te Zoe Miloš

  

U dvorištu Prostora urbane kulture u Fažani u subotu se u opuštenoj atmosferi i uz odaziv brojne publike održala prva NONO Art Fiera. Na festivalu se predstavilo deset finalista odabranih putem prethodno raspisanog natječaja. Njih je ocijenio žiri kojeg su činili Mladen Lucić, Oleg Morović i Oleg Šuran. Radove su predstavili finalisti Elena Apostolovski, Jana Prević Finderle, Sanja Simeunović Bajec, Božidar Sekulić, Vedran Šilipetar, Lucija Mitar, Nataša Bezić, Maria Čurčić, Marko Vojnić i Iva Milaković. Pored njih, na izložbi su predstavljeni i radovi gostujućih autora a to su Denis Sardoz, Andi Pekica, Oleg Šuran, Oleg Morović, Isidora Todorić, Stefan Schwinghammer, Leon Zuodar te Zoe Miloš.

Organizator manifestacije Oleg Morović pozdravio je sve prisutne i zahvalio svim članovima udruge, suradnicima i suradnicama koji su pomogli u realizaciji programa, Turističkoj zajednici Fažane za financijsku podršku te pobjednici, pulskoj umjetnici Eleni Apostolovski, predao glavnu, otkupnu nagradu u iznosu od dvije tisuće kuna. Ona je nagrađena za rad "Koji sam sebe oblikuje II", koji je izveden u terakoti i dolazi iz njenog ciklusa "Samoizgradnje" a na izložbi bili su izložena još dva rada iz istog ciklusa, "U nastojanju" i "Kako si danas".

- Ciklus 'Samoizgradnje' razvija se kroz dvije godine i nadovezuje se na praksu istraživanja ljudskog tijela i života te pitanja ljudskosti, što je rezultiralo izradom većeg broja skulptura od terakote manjeg i srednjeg formata. 'Samoizgradnje' su organičke forme koje proizlaze 'same iz sebe' i međusobno se nadovezuju u procesu eksperimentiranja s formom u mediju keramike, kazala je o svom radu, između ostalog, Elena Apostolovski.

Uz otkupnu nagradu dodijeljena je i posebna nagrada za rad "Bandiera Rossa" pulskog autora Marka Vojnića koji je nagrađen samostalnom izložbom radova u Kasarni.

U dvorištu Kasarne, uz izložbu se održao i popratni program. Od tipične fažanske gastro ponude koja uključivala sardele u pripremi lokalnog kulinarskog majstora Tibora Marka Jakulića, do dnevnog i večernjeg glazbenog programa za kojeg su bili su zaduženi mladi glazbenici DJ Kool S, Rinoma, Baby Yogurt, Fresh New Guy i Minolta.

Kako kažu organizatori, ideja festivala nastala je iz potrebe za događajem koji povezuje i podržava lokalne autore, pruža im mogućnost prezentiranja i dobivanja javnog priznanja te obogaćuje i kulturnu ponudu lokalne zajednice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter