GRADSKA GALERIJA LABIN

Samostalna izložba "čuvara modernizma" Ivana Obrovca


U petak je u Gradskoj galeriji Labin otvorena izložba „Licentia Poetica“, svima dobro nam znanog profesora Ivana Obrovca.

Obrovac je živuća legenda našeg poluotoka. Rođen je u Smoljancima daleke 1937. pa od onda kao i danas živi između svog rodnog sela i Pule. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a osim grafici, slikarstvu i kiparstvu veliki dio života posvetio je pedagoškom radu po čemu je i najpoznatiji među svim generacijama. Od 70-ih godina prošlog stoljeća pa sve do umirovljenja 2004. godine, obogatio je i u život otpratio nekih 35 generacija učenika u kojima su gotovo sva imena današnje kulturne i umjetničke scene Istre i mnogo šireg područja.

Osnivanje umjetničke škole

Upravo je on idejni začetnik i utemeljitelj današnje Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Puli, a svoj je pedagoški put započeo od pulskih osnovnih škola, zatim u COUO Branko Semelić na odjelu za dekoraciju i dizajn, do konačnog osnivanja Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn Pula kojom je najprije gostovao u dvije učionice Ekonomske srednje škole nekoliko godina, a tek je onda ta škola dobila i svoju zgradu, u kojoj se nalazi i danas.

Dobitnik je niza strukovnih i javnih priznanja za svoj rad; Redom Danice Hrvatske za zasluge na području prosvjete i devet strukovnih likovnih nagrada i priznanja u zemlji i inozemstvu. Uz predani pedagoški rad, odradio je niz tehnoloških i teoretskih istraživanja na području likovne umjetnosti.

Izlagao je na više od 40 skupnih te tek petnaestak samostalnih izložbi u zemlji i svijetu. Relativno mali broj samostalnih izložbi u dugogodišnjoj karijeri znači pravu privilegiju izlaganja njegove samostalne izložbe kojom se ovom prilikom može pohvaliti Gradska galerija Labin. U Labinu profesor Ivan Obrovac izlaže po prvi puta samostalno, a izloženi su radovi od 2009. godine pa sve do najrecentnijih radova njegovog ogromnog stvaralačkog opusa. Izloženo je 30 radova galerijskih formata u kombiniranoj tehnici na kartonima i papirima. (Tea BIČIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD PONEDJELJKA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter