BRUNO MASCARELLI

Rovinjci ispratili velikog slikara: Umjetnik koji je nevjerojatno puno dao Rovinju

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ

Od 1950. Bruno je postao i ostao, uz stalne dolaske i odlaske, stanovnikom Rovinja, odnosno ključnom figurom umjetničkog života grada

 

U krugu obitelji, prijatelja, slikara i štovatelja lika i djela u subotu na je na Gradskom groblju Laste, na vječni počinak ispraćen Bruno Mascarelli. O njegovom životu, profesionalnom putu i povezanosti s Rovinjem, govorila je Tajana Ujčić, v.d. ravnateljice Muzeja grada Rovinja.

- Bruno Mascarelli rođen je 1926. godine u Sarajevu u obitelji porijeklom s Brača. Nakon očeve smrti odlazi put Banjaluke. Za Drugog svjetskog rata u izbjeglištvu je u Strugi, a kraj rata dočekuje u CI. Proleterskoj brigadi gdje se bavi ilustracijom plakata. Nakon rata odlazi u Beograd i upisuje kiparstvo na Akademiji, no ubrzo seli u Zagreb gdje radi za Oglasni zavod Hrvatske. Godine 1948. ponovno upisuje Akademiju, ali slikarstvo, premda se ni tu dugo ne zadržava. Prijateljstvo s kolegom iz Rovinja Cescom Dessantijem dovodi ga iste 1948. u Rovinj, koji je tada pust grad. Od 1950., Bruno je postao i ostao, uz stalne dolaske i odlaske, stanovnikom Rovinja, odnosno ključnom figurom umjetničkog života grada. Od tada će Grisija 46. postati njegov atelijer i dom, ali i mjesto susreta intelektualaca, rekla je na posljednjem ispraćaju Tajana Ujčić.

O njemu je puno znao njegov prijatelj Dario Sošić, viši kustos Muzeja grada Rovinja, koji je ispraćajući prijatelja na stranicama Muzeja, između ostalog napisao: "pojavio se nenadano i odmah tu našao dom i prijatelje, a gradu je zauzvrat dao svoju umjetnost i kulturu. U toj razmjeni grad je više dobio no što je dao, a Bruno je svojom spontanošću, plemenitošću i duhovnošću u Rovinju živio".

Podsjetit ćemo sugrađane i na prekrasne ulične svjetiljke postavljene duž gradske rive i obale također Mascarellijevo djelo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter