(Hina/EPA)
Prva kuharica hrvatskih slastica napisana na engleskom jeziku "Croatian Desserts" autorice Andree Pisac, sa 50 recepata tradicionalnih hrvatskih kolača, predstavljena je u srijedu navečer u zagrebačkom gastro pubu Bulldog.
"Croatian Desserts: 50 authentic recipes to make at home", luksuzno je opremljena kuharica, tiskana na 224 stranice. Na 515 fotografija prikazuju se gotove slastice, ali i njihova priprema. Kuharicom će se, ističe autorica, moći služiti i oni koji nemaju nikakvog iskustva u kuhinji kao i oni koji svoje kulinarsko umijeće žele proširiti.
Donosi niz kolača po kojima je Hrvatska već prepoznata, ali i one manje poznate te one koji su danas već tako rijetki, pa ih je potrebno sačuvati. Najveće su zvijezde orehnjača i makovnjača, fritule, štrukli, paprenjaci, međimurska gibanica, kremšnite, splitska torta. No, tu su i manje poznate slastice, kao što su Kaiserschmarrn ili jabuke u šlafroku, a neke od njih, poput vodenih ili bunar kiflica danas su već tako rijetke da ih je, kaže autorica, jednostavno trebalo uključiti. Ističe kako predstavlja i tradicionalne slastičarske metode koje u sve bržem modernom svijetu predstavljaju veliki izazov. Tako je vučeno tijesto za štrudlu i štrukle, opisano i objašnjeno upravo onako kako se nekada razvlačilo doma.
"Croatian Desserts" donosi 50 tradicionalnih kolača iz svih dijelova Hrvatske: Slavonije i Baranje, Zagorja, Međimurja, Istre, Primorja i Dalmacije, uključujući i Zagoru i otoke. Autorica ističe kako je izabrala najreprezentativnije hrvatske slastice, vodeći pri tom računa da mnogi čitatelji žive izvan Hrvatske i da im nisu svi sastojci uvijek dostupni. Napominje kako će recepte jednako lako pratiti i oni koji važu sastojke i oni koji ih mjere u šalicama i žlicama. Svi recepti su isprobani u "običnoj" kuhinji, kako bi se prenijela poruka da svi mogu naučiti spremati klasične hrvatske slastice.
Prvo izdanje te kuharice izašlo je kao elektronska knjiga, a ove godine autorica je otvorila vlastitu izdavačku kuću i tiskala print izdanje. Kuharica je plod njezinog dugogodišnjeg istraživanja tradicionalnog i samoodrživog kulinarstva te slastičarske strasti. Andrea Pisac je doktorica antropologije, spisateljica, travel blogerica te dobitnica nagrade Grada Zagreba za kulturni doprinos. Hrvatske slastice smješta u kontekst europskih, svjetski poznatih desertnih klasika. Autorica je izvorne recepte prikupljala usmenom predajom i terenskim istraživanjima.
Na predstavljanju "Croatian Desserts", uz autoricu, sudjelovali su bloger i novinar, veliki zaljubljenik u hranu, Domagoj Jakopović Ribafish i Ashley Colburn, poznata po dokumentarcima i velikoj ljubavi prema Hrvatskoj. Pisac je poručila kako je kuharica još jedan autentičan hrvatski suvenir, jer poznato je, kaže, da je jedan od omiljenih načina upoznavanja neke zemlje i njezine kulture upravo gastronomija.