ROVINJSKI FESTIVAL BAROKNE GLAZBE

OTVOREN 14. BaRoMus FESTIVAL: Oduševili besprijekorni Zagrebački solisti


Programom naslovljenim "Sarabanda u 18., 19. i 20. stoljeću", uspješno je prikazan utjecaj baroknih plesova na rad skladatelja različitih stilskih epoha

Svečanim koncertom Zagrebačkih solista predvođenim koncert majstorom Krunoslavom Marićem za violinom, sinoć je u rovinjskoj crkvi sv. Franje otvoren 14. BaRoMus Festival- rovinjski festival barokne glazbe.

Tradicija duža od šezdeset godina

Ansambl koji tradiciju komornog muziciranja u kontinuitetu gaji već više od šezdeset godina svojim je nadahnutim muziciranjem oduševio prisutne. Zagrebačke soliste danas, uz koncert majstora Marića čine violinisti Davor Philps, Ivan Novinc, Saki Kodama Bedić, Ivo Jukić i Mislav Pavlin. Tu su i Hrvoje Philips i Marko Otmačić za violama, violončelisti Smiljan Mrčela i Zlatko Rucner, te kontrabasista Mario Ivelja. Oni su se u svakom pogledu izvrsnim nastupom predstavili vlastitim tumačenjem Arcangela Corellija (Sarabande - Badinerie - Gigue), Edvarda Griega - Holberg Suite op.40 (Prelude, Sarabande, Gavotte, Air - Rigaudon), te Benjamina Brittena - Simple Simphony (Boisterous Bourrée - Playful Pizzicato - Sentimental Sarabande - Frolicsome Finale). Programom naslovljenim "Sarabanda u 18., 19. i 20. stoljeću",uspješno je prikazan utjecaj baroknih plesova na rad skladatelja različitih stilskih epoha.

Inače, koncertna je večer otvorena izvedbom baroknih Corellijevih stavaka u obradi osnivača Zagrebačkih solista i čuvenog violončelista Antonia Janigra. Uslijedila je besprijekorno izvedena Griegova Holberg Suita op. 40 nazvana i suita u starom stilu budući da se radi o peterostavačnoj neobaroknoj suiti temeljenoj na plesovima 18. stoljeća. Kraj je koncerta, odlično se nadovezavši na programsku okosnicu koncerta i čitavog festivala, obilježila izvedba Brittenove "Simple Simphony" koja je zahvaljujući korištenju plesnih formi svojevrstan hommage baroknom periodu.

Jedan od najznačajnijih domaćih sastava

Dodajemo i da su Zagrebački solisti svoj nastup iznijeli s lakoćom te nastupom na BaRoMus Festivalu još jednom potvrdili svoj status jednog od najznačajnijih domaćih sastava i ambasadora hrvatske kulture u svijetu. Ovaj koncertni nastup obilježen visokom razinom komornog muziciranja brojna je publika pozdravila burnim aplauzom i pozivom na bis pa je za kraj koncerta izveden antologijski Andante iz Simfonije br.3 u D - duru hrvatskog skladatelja Luke Sorkočevića.

Sutra Ensemble Ars Longa

S početkom u 21 sat u rovinjskoj crkvi sv. Franje nastupom ansambla za ranu glazbu Ars Longa nastavlja se koncertni program BaRoMus Festivala. Ansambl nastupa u sastavu Monika Cerovčec (sopran), Ana Benić (barokna flauta), Stjepan Nodilo ( barokna oboa), Lea Sušanj Lujo ( viola da gamba) i Linda Mravunac Fabijanić (čembalo). Radi se o ansamblu specijaliziranom za izvedbu rane glazbe na originalnim instrumentima koji će se predstaviti programom u znaku francuskog baroka naslovljenim " Chez Rossignol". Na programu su djela J. Ph Rameaua, F. Couperina, J. M. Hotteterrea i E. Jacquet de la Guerrea. Ulaz na koncert je besplatan. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater