ROVINJ

BAROMUS FESTIVAL: Odlično osmišljen program oduševio auditorij


I ove je godine BaRoMus održan pod organizacijskom palicom rovinjskog umjetnika i profesora gitare Domagoja Terzića

Odličnim izvedbama Ivane Lazar i ansambla Camerata Garestin nedavno je u Rovinju okončan 14. BaRoMus Festival. Upravo, zahvaljujući njihovom upečatljivom nastupu dan je onaj završni "touch" ovogodišnjoj festivalskoj ediciji u kojoj je iz koncerta u koncert uživala mnogobrojna publika.

Za svoj su rovinjski koncert članovi ansambla Camerta Garestin odabrali odlično osmišljen program sačinjen od izbora iz zbirke njemačkih arija G. F. Händela (Singe, Seele, Gott zum Preise HWV 206, Süßer Blumen Ambraflocken HWV 204, In den angenehmen Büschen HWV 209, Meine Seele hört im Sehen, HWV 207), skladbi T. Cecchinija (Sonata sesta, Canticum novum, Sonata quinta i Anima mea iz zbirke Amorosi concetti, 1616.) te frottola Andrije Motovunjanina (Gentil donna, Che debbio fare, Odi ciel el mio lamento). Valja naglasiti da ovaj ansambl okuplja

vodeće hrvatske vokalne i instrumentalne interprete glazbe 17. i 18. stoljeća i djeluje u sastavu Ivana Lazar (sopran), Silvio Richter (barokna violina), Krešimir Lazar (barokno violončelo) i Krešimir Has (čembalo).

Centralni dio koncertnog programa zaokupile su Händelove arije s maestralnom Ivanom Lazar koja je briljirala u izvedbi ovih bisera iz opusa velikog baroknog skladatelja. To i ne čudi kada je poznato da je Ivana Lazar istaknuta interpretatorica baroknog glazbenog repertoara, ali i članica Opere HNK-a te sopranistica koja često nastupa uz Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebačku filharmoniju te brojne komorne orkestre. Ova svestrana glazbenica svojim izvedbama redovito plijeni pažnju publike i jedna je od rijetkih vokalnih umjetnica koja suvereno i s lakoćom izvodi djela različitih stilskih epoha. Nakon izvedbe svog programa glazbenici su se na poziv oduševljenog auditorija vratili na pozornicu i za kraj koncerta izveli još jednu skladbu iz Händelovog opusa njemačkih arija pa je koncert okončan interpretacijom "Arije Süße Stille, sanfte Quelle, HWV 205".

Inače, ovogodišnji BaRoMus Festival otvoren je nastupom Zagrebačkih solista, koji su se predstaviti orkestralnim djelima A. Corellija, E. Griega i B. Brittena. Potom je nastupio ansambl Ars Longa, specijaliziran za izvedbu barokne glazbene literature. Uslijedio je nastup dua Silvio Richter (barokna violina) i Krešimir Has (čembalo), a potom i koncert violončelistice Kajane Pačko. Nastupio je i Zagrebački puhački ansambl.

I ove je godine BaRoMus održan pod organizacijskom palicom rovinjskog umjetnika i profesora gitare Domagoja Terzića, kojem je potporu ponovo dalo Ministarstvo kulture RH-a. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum