URUČENA PRIZNANJA LIBAR ZA VAJK I "DR. IVO BOROVEČKI"

DODIJELJENE NAGRADE SAJMA: Miodragu Čerini nagrada "Dr. Ivo Borovečki", Ješi Denegriju Libar za vajk



Volim knjige, volim ih kupovati, poklanjati, donirati, posuđivati, nekima se vraćam, više puta sam donirao za razne knjižnice i ustanove, puno sam govora održao u životu, ali nikada nisam bio tako uzbuđen, rekao je Čerina prilikom preuzimanja skulpture u obliku slova Č

Ovogodišnje, 24. izdanje Sa(n)jma knjige u Istri završeno je u nedjelju dodjelom nagrada Libar za vajk i "Dr. Ivo Borovečki".

- Čitaju se novine, upute, poruke sa zaslona, ali i knjige. Od 2013. godine Sa(n)jam knjige uveo je nagradu "Dr. Ivo Borovečki" za najčitatelja, koju po svojim diskretnim kriterijima daje čitatelju koji je najviše čitao, bio najprisutniji. Dr. Ivo Borovečki, poznati pulski liječnik radiolog, poliglot koji je govorio šest jezika i bio izniman esperantist bio je veliki prijatelj Sajma i prisutan ovdje od samoga početka. Kada nas je 2013. napustio, direkcija Sajam je odlučila da nagrada za najčitatelja nosi upravo njegovo ime, kazala je Paola Orlić ističući da su dosadašnji dobitnici Amra Pende, Saša Drobnjak, Denis Vugrin, Lems Jerin i Mirjana Žmak.

Okružen knjigama

Ove je godine nagradu dobio Miodrag Čerina, koji je kazao da ne zna kada i kako je počeo čitati, no oduvijek je bio okružen slikovnicama i knjigama.

- Imao sam oduvijek puno slikovnica, potom je tu bio "Svijet oko nas", gutao sam i stripove, volio sam Vernea, poeziju Danijela Dragojevića, nekim se klasicima vraćam više puta. Volim knjige, volim ih kupovati, poklanjati, donirati, posuđivati, nekima se vraćam, više puta sam donirao za razne knjižnice i ustanove, puno sam govora održao u životu, ali nikada nisam bio tako uzbuđen, rekao je prilikom preuzimanja skulpture u obliku slova Č koju je izradila poznata pulska umjetnica Jadranka Ostić te poklon-bona Sajma.

Čerina je u istarskom društvenom i kulturnom krugu proteklih četvrt stoljeća prepoznatljiva figura, a nagradu mu je dodijelila glavna organizatorica Sajma Slavica Ćurković.

Nagrada Libar za vajk je nagrada za koju izdavaču i autoru ide iznos od deset tisuća kuna plus staklena skulptura koji je izradio Mauro Ferlin. U igri je bilo 15 naslova, a pobjednička je knjiga "Gorgona", Ješe Denegrija. U ovoj knjizi se nalaze tekstovi povjesničara umjetnosti prof. dr. Ješe Denegrija, uz tekstove povjesničarke umjetnosti Ivane Janković i umjetnika Željka Kipkea, kao i preuzeti povijesni tekstovi drugih stručnjaka. Autor projekta i urednik monografije je Marinko Sudac, jedan od najvećih kolekcionara avangardne i neoavangardne umjetnosti.

Obraćajući se nazočnima Ivana Janković zahvalila se u ime cijelog tima koji je istraživao fenomen grupe Gorgona, ističući da je to jedan od najznačajnih i najvažnijih projekata koji je radila.

"Bilo je vrlo zanimljivo raditi s Denegrijem i cijelom ekipom, to je djelo koje se ne može čitati u jednom dahu, a Gorgona je anticipirala brojne fenomene", kazala je Janković.

Enzo Crnobori iz Općine Medulin i Aldo Dobrovac iz Turističke zajednice ove Općine uručili su nagradu Marinku Sudcu, koji je samo kratko izrekao svoje zahvale organizatorima te glasačima na nagradi.

O Gorgoni

Nagrada Libar za vajk dodjeljuje se četvrti put i u proteklom je razdoblju zadobila prepoznatljivost na nacionalnoj razini. Prema nominaciji ponajboljih knjižara Hrvatske – Dražena Dabića, Vlatke Balinčić i Dragane Vujatović – publika Sajma birala je, od petnaest ponuđenih naslova, najbolju knjigu – onu koja će se na riječ, zbog njezine vrijednosti čuvati za vajk, zauvijek. Dosad su za svoje knjige Libar za vajk dobili Miljenko Jergović ("Sarajevo, plan grada"), Olja Savičević Ivančević ("Pjevač u noći") i Orhan Pamuk ("Čudno je u mojoj glavi"). Ovogodišnja knjige Gorgona" objavljena je u izdanju Agroinove – naklade pri Institutu za istraživanje avangarde.

Nagrađena je knjiga monografija jedne od najvažnijih poslijeratnih umjetničkih grupa – GORGONE – i rezultat je višegodišnjega istraživanja ove grupe kojim je prezentirano sveobuhvatno zajedničko i samostalno djelovanje njezinih članova. Na 760 stranica i uz više od 1.600 reprodukcija, monografija donosi činjenice o kontekstu nastanka Gorgone, posebno obrađujući rad svakoga pojedinoga člana (Josipa Vanište, Julija Knifera, Ivana Kožarića, Marijana Jevšovara, Đure Sedera, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, Radoslava Putara, Matka Meštrovića i Miljenka Horvata).

Novčani dio nagrade osigurali su sponzori: Općina Medulin, Turistička zajednica Općine Medulin i Arena Hospitality Group. U izbor za nagradu Libar za vajk ušli su knjižni naslovi nakladnika koji su sudjelovali na 24. Sa(n)jam knjige u Istri, a objavljeni su od 1. listopada 2017. do 1. listopada 2018. godine.

Nagradu su uručili predstavnici sponzora: članica uprave Arena Hospitality Group – Milena Perković, predstavnik Općine Medulin – Enzo Crnobori, i direktor Turističke zajednice Općine Medulin – Aldo Dobrovac.  

Troje najsretnijih čitatelja, čiji su glasački kuponi izvučeni iz bubnja, dobili su za nagradu paket najboljih knjiga Sajma. Prvonagrađena čitateljica Nataša Cvitić osvojila je deset naslova, drugu nagradu od pet naslova Zvonimir Čačić, a treća čitateljica, Katarina Silović, osvojila je tri naslova. (Vanesa BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter