MÓRICZ ZSIGMOND PULA

Ljubav prema kulturi, jeziku i običajima: Mađarsko kulturno društvo obilježilo 25. obljetnicu rada

| Autor: Mihael Stojanović
(Snimio Mihael Stojanović)

(Snimio Mihael Stojanović)


Mađarsko kulturno društvo Móricz Zsigmond iz Pule obilježilo je 25. obljetnicu rada susretom mađarskih manjina u Pomeru. Program je uključivao mađarske plesove, poput čardaša i tradicionalnih dvorskih plesova i zakusku mađarske recepture. Proslavi su prisustvovali Mađari iz raznih dijelova Hrvatske, a među uzvanicima bila je i zamjenica župana, Jessica Acquavita. Proslavu su podržali Istarska županija, grad Pula i Savjet za nacionalne manjine, s ciljem očuvanja mađarske kulture u Istri i Hrvatskoj.

Za mlađe i starije

Predstavnica mađarske nacionalne manjine Žužana Maša pozvala sve prisutne da se pridruže očuvanju bogate kulturne baštine te da zajedno rade na stvaranju programa koji će povezivati i obogaćivati zajednicu. Istaknula je značaj zajedničkog rada u očuvanju i promicanju mađarske kulture i tradicije. U svom obraćanju, pozdravila je zamjenicu župana Istarske županije te izrazila zahvalnost svim prisutnim gostima.

- Ovdje smo u zgradi koja je posebno osmišljena za mađarske udruge koje djeluju na razini Hrvatske. Ovaj prostor nam omogućava da njegujemo našu kulturu i tradiciju, kao i da organiziramo različite kulturne programe, kazala je Maša.

Naglasila je važnost suradnje unutar zajednice, istaknuvši da HNDK udruga aktivno radi na organizaciji manifestacija koje će obogatiti kulturni život.

- Nismo fokusirani samo na jedan ili dva programa, već gledamo kako možemo raditi tijekom cijele godine, čime ćemo dodatno obogatiti našu kulturnu ponudu, istaknula je.

Svi prostori u velebnom kompleksu osmišljeni tako da budu prilagođeni omladini koja se bavi plesom i pjevanjem, dok su pojedini dijelovi namijenjeni osobama svih uzrasta. "Imamo prostore za mlađe i starije, kao i za sve ljubitelje folklora. Naša vrata su širom otvorena za sve koji žele sudjelovati i doprinijeti razvoju naše zajednice", zaključila je Maša.

Zamjenica župana Istarske županije Jessica Acquavita, pozdravila je uzvanike na hrvatskom, talijanskom i mađarskom jeziku.

- Veseli me biti večeras s vama i pozdraviti vas sve u ime župana i naše županije. Ovdje smo na neki način prijatelji i jako se dobro osjećam u vašem društvu, izjavila je i čestitala društvu na impresivnoj obljetnici: "To je zaista hvalevrijedna obljetnica. Danas slavimo vaš trud, vašu ljubav prema mađarskoj kulturi, jeziku i običajima."

Acquavita je istaknula važnost Istre kao primjera suživota, naglašavajući da ne govori samo o suživotu, već o zajedničkom životu.

- U našoj županiji živimo multikulturno. Danas slavimo 31. rođendan županije, a od samih početaka nastojali smo kao županija uvažiti naše manjine i etničke skupine koje su bile prisutne na našem području. "Uspjeli smo u tome i možemo biti ponosni na ono što smo postigli. Ovaj uspjeh ne bismo postigli bez udruga i manjina koje su tijekom godina radile i doprinijele tome da Istra bude to što jeste. Njihov trud i angažman su neprocjenjivi i uvelike obogaćuju našu zajednicu" zaključila je Acquavita pozvavši sve da nastave raditi zajedno na jačanju multikulturalnosti i očuvanju kulturnih vrijednosti koje čine Istru posebnim mjestom za život.

Mađarski kulturni plesovi

Na proslavi su se plesali razni mađarski plesovi, čardaš, ali i dvorski plesovi poput plesa koji prati tradicijsku pjesmu "Živjeli Mađari". Izvedena je i pjesma "Pozdrav Pešti", koja je spojila istarsku i mađarsku kulturu u plesu i narodnoj nošnji. Cilj ove koreografije bio je prikazati raznolikost nošnji i stvoriti malu priču koja odražava bogatstvo mađarske kulture u Istri.


Podijeli: Facebook Twiter