VRATI JOJ LAMBADU

U Rovinju predstavljena zbirka pjesama Marije Petranović Šerifović

| Autor: Nina Orlović Radić
(Snimila Nina Orlović Radić)

(Snimila Nina Orlović Radić)


U rovinjskom Domu kulture održana je promocija zbirke pjesama »Vrati joj lambadu«, autorice Marije Petranović Šerifović.

Iako je riječ o novosadskoj autorici, njena povezanost s Rovinjem datira iz osnovnoškolskih i srednjoškolskih dana, vremena u kojem je živjela, kako sama kaže, najljepše godine i doba kada se umjesto u školskim klupama, s prijateljima iz razreda radije družila s književnim bardom Mirkom Kovačem, koji ju je naučio, a ona to danas ponavlja svima - nema loše knjige, važno je samo da čitaš.

Njen ponovni susret s Rovinjem, ponukan promocijom knjige »Vrati joj lambadu«, s prijateljima i poznanicima bio je moćan i emotivan, baš kao što su i njene lirske pjesme isto tako moćne, emotivne i sugestivne. Dodati ću, i lirske priče zaokružene u cjelinu.

Marijine pjesme čitaju se u dahu. Njezin je jezik razumljiv, a istovremeno bogat i raskošan.

Njene su pjesme poput slika- jednostavne na prvi pogled, ali i duboko prožete autoričinim mislima i osjećajima za naoko svakodnevne stvari koje nas okružuju. U fokusu su dakle ljudi, gradovi i odnosi koje uvijek u cjelinu povezuje riječ- ljubav.

Pjesme su to trenutka, osjećaja koji se vežu za jedan dodir, susret koji je bio ili koji se nikad neće dogoditi. Jer, kako i sama autorica citira Mitu Golić »Ono najveće što se može doživjeti nije vječnost već trenutak«.

Upravo, trenuci su, neovisno o raspoloženju u kojem se autorica nalazi, inspiracija zbirke »Vrati mi lambadu«, a zbog sugestivnog, otvorenog i iskrenog ispisa riječi njeni stihovi, jednom kad ih pročitaš,postaju naše pjesme i naši osjećaji.

Jer, u pitanju je čisto, autentično i intimno žensko pismo koje osvaja na prvu.

Zbirka je podijeljena u pet cjelina - »Kurcsluš«, »Mir«, »Arija«, »Faktori« i »Obznanjivanje«. Izdavač zbirke je Niški kulturni centar i riječ je o prvom izdanju koje je rasprodano.

Nakon Rovinja slijede promocije u Mostaru, Beogradu,Nišu i Beču. Na rovinjskoj promociji, uz autoricu, sudjelovala je moderatorica Marija Matić te interpretatorica stihova Suzana Modrušan Krošnjak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter