okupilo brojne umjetnike

Održano 17. izdanje Ex tempore "Ars sacra": Točka susreta umjetnosti, duhovnosti i zajednice

| Autor: Gordana Čalić Šverko  
Natjecanje i za osnovce (Foto ZT Vižinada)

Natjecanje i za osnovce (Foto ZT Vižinada)


Ex tempore "Ars sacra", održano je u 17. izdanju u Vižinadi. Značajnu kulturnu manifestaciju u organizaciji Zajednice Talijana Vižinada, podržali su Talijanska unija, Narodno sveučilište u Trstu, Istarska županija, Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Općina Vižinada.

(Foto ZT Vižinada)Prva nagrada - Livio Zoppolato (Foto ZT Vižinada)

Počasna priznanja

Okupivši umjetnike iz različitih krajeva, tradicionalna rujanska manifestacija potvrdila je svoju ulogu važnog izložbenog prostora sakralne umjetnosti u Istri, a u ovogodišnjem je izdanju na temu ars sacra i na slobodne teme, 23 autora prisutnih na manifestaciji predalo je 33 djela, izložena na Battistelinoj šterni.

Stručni žiri u sastavu: predsjednica Lorella Limoncin Toth i članovi Marino Baldini i Ester Diklić, jednoglasno je odlučio prvu nagradu u iznosu od tisuću eura, koju osigurava Talijanska unija, dodijeliti tršćanskom umjetniku Liviju Zoppolatu za djelo "Mučenik". Djelo je to koje uspješno izražava realizaciju i upotrebu apstraktnih elemenata unutar prikaza mučeništva.

Druga nagrada u vrijednosti od 500 eura, koju osigurava Zajednica Talijana Vižinada, dodijeljena je Slavici Oplanić iz Novigrada, za diptih "Magija Carlotte - Magija Giselle", a žiri ju je ocijenio kao uspješan prikaz plesa slavne balerine Carlotte Grisi, rođene u Vižinadi.

Treća nagrada u vrijednosti od 300 eura koju osigurava Općina Vižinada dodijeljena je Vedranu Šilipetru iz Pule, za rad "Razvoj križa", a ocijenjena je kao virtuozna grafička obrada sakralne teme u definiranoj kompoziciji.

(Foto ZT Vižinada)Druga nagrada - Slavica Oplanić (Foto ZT Vižinada)

Počasna priznanja za temu koja se odnosi na natječaj za sakralnu umjetnost i kao poticaj mladim, budućim umjetnicima koji su se istaknuli svojim stvaralaštvom pripala su Marinu Jugovcu za skulpturu "Gabrijel", Neviji Cvitko za djelo "Pogled u bolji svijet", u akrilik tehnici i Antoniji Antonioli za rad "Leone", u akvarel tehnici.

Manifestacija je uvrštena u okvir tjedna posvećenog djeci, s obzirom da Vižinada nosi titulu - općina prijatelj djece. U tom kontekstu organizirano je i drugo natjecanje za učenike vižinadskog područnog odjela OŠ "Jože Šuran" Višnjan, kao rezultat suradnje OŠ Jože Šurana Višnjan i Zajednice Talijana Vižinada. Za provedbu u školi su bili zaduženi učitelji Marina Pacenti za više razrede, Barbara Gavranić za niže razrede i Goran Drenjančević za sve učenike.

Osnovci su slikali motive iz crkve sv. Barnabe u Vižinadi. Mladi sudionici predstavili su se s 20 radova koje je ocjenjivao sam žiri Ex tempora. Jednoglasno je odlučio prvo mjesto dodijeliti 12-godišnjoj Martini Brkić koja je nagrađena bonom u vrijednosti od 50 eura, drugo mjesto Erin Arman, 13 godina, vrijednost bona je 30 eura i treće Nicole Kovačević, 9 godina, vrijednost nagradnog bona je 20 eura.

(Foto ZT Vižinada)Treća nagrada - Vedran Šilipetar (Foto ZT Vižinada)

Prostor izražavanja

- Ex tempore "Ars sacra" u Vižinadi potvrđuje se kao temeljna točka susreta umjetnosti, duhovnosti i zajednice, nudeći prostor izražavanja kako etabliranih umjetnika tako i novih generacija.

Zahvaljujući angažmanu organizatora i potpori institucija, ova manifestacija nastavlja promovirati bogatu istarsku kulturnu baštinu i važnost umjetničkog dijaloga u međunarodnom kontekstu, naglasila je predsjednica Zajednice Talijana Vižinada Neda Šainčić Pilato.

(Foto ZT Vižinada)U dječjoj konkurenciji (Foto ZT Vižinada)


Podijeli: Facebook Twiter