Umjetnička rezidencija

Nika Janković Disney i Arijan Šajina održavaju radionicu kao uvid u suvremene izvedbene prakse

| Autor: Vanesa Begić
(Snimila Medina Rešić)

(Snimila Medina Rešić)


U sklopu rezidencije, u Društvenom centru Rojc, u dvorani Capoeira Ginga Mar na 4. katu, u petak od 16 do 18 sati održat će se radionica otvorena za sve zainteresirane. Radionica je prilika za istraživanje kreativnih procesa, dijalog s umjetnicima i zajedničko stvaranje. Rezidenciju priređuju Nika Janković Disney i Arijan Šajina, dvoje talentiranih pulskih umjetnika koji će kroz svoj rad ponuditi uvid u suvremene izvedbene prakse.

Nakon radionice, u 18.30 sati, uslijedit će otvorena prezentacija umjetničkog istraživanja "Da, možda" Nike Janković Disney i Arijana Šajine. Istraživanje se temelji u traženju ravnoteže između tradicije i napretka, autentičnosti i artificijalnosti naslanjajući se na tjelesnost i tehnologiju. Prezentacija će omogućiti uvid u njihovu umjetničke interese te otvoriti prostor za razgovor i dijeljenje ideja s publikom.

- Nove platforme je novi projekt Plesnog centra Tala u suradnji s Capoeira udrugom Ginga Mar i Istarskim narodnim kazalištem - Gradskim kazalištem Pula koji potiče međugradsku suradnju (Zagreb - Pula), decentralizaciju i osnaživanje statusa suvremene plesne umjetnosti kroz razmjenu znanja, gostovanja i edukaciju.

Ova platforma postavlja model od iznimne važnosti za diseminaciju suvremenog plesa i projekata nezavisne plesne scene, širenje domaće mreže i partnera umjetnika, razmjenu specifičnih znanja, ali i za uključivanje lokalne zajednice u umjetničke procese. Projekt se realizira uz financijsku potporu Ministarstva medija i kulture Republike Hrvatske, najavljeno je.

Radionica će iskustveno približiti umjetničku praksu Nike Janković Disney i Arijana Šajine čije je izvorište u praksi i kulturi breakdancea. Breakdance bit će polazište za kreativni proces, a naglasak radionice bit će na senzacijama koje brejk vokabular i kretnje izazivaju u plesaču. Te će se senzacije koristiti i kao osnova za improvizaciju, pružajući sudionicima priliku da istraže vlastitu tjelesnost na nov i kreativan način. Uz to, radionica će uključiti i zadatke temeljene na kolektivnim kulturnim praksama iz svijeta brejka, potičući grupnu dinamiku i suradnju.


Podijeli: Facebook Twiter