Kadar iz filma o svinjokolji u Istri
Dosta emisija o kuhanju i masterchef kuharima. Ovo je drugačiji, primordijalni pogled na kuhanje i prehranu, kaže autor * Film propituje što nam danas znači meso i možemo li odustati od njegove utilitarne rudimentarnosti uslijed političkih, ekoloških, nutricionističkih i ostalih trendova
Na Ljetnoj pozornici u Opatiji večeras počinje petodnevno 16. izdanje Liburnia Film Festivala, jedinog festivala koji prikazuje isključivo hrvatske recentne dokumentarce. Među njima je ovaj put i 18-minutni kratkometražni film pulsko-svetvinčentskog redatelja i scenariste Elvisa Lenića "Meso", o svinjokoljama u Istri. Film će u Opatiji doživjeti svjetsku premijeru, a prikazat će se na spomenutoj lokaciji, kao drugi film večeras u 22.45 sati.
Film osvjetljava tradicijske običaje Istre odnosno pjev i gastro- užitke u drevnom ritualu svinjokolje/prašćine, otvarajući pitanja što nam danas znači meso i možemo li odustati od njegove utilitarne rudimentarnosti uslijed političkih, ekoloških, nutricionističkih i ostalih suvremenih trendova.
- To je remake filma "Prašćina", nastalog 2003. godine u produkciji Šikuti Machine, kaže Lenić, a na pitanje je li vegetarijanac, odgovara: "Ne, nisam, ali mi je dosta emisija o kuhanju i masterchef kuharima. Ovo je drugačiji, primordijalni pogled na kuhanje i prehranu".
Elvis Lenić, inače član umjetničke skupine Šikuti Machine, s ovim je filmom u konkurenciji za festivalske nagrade LFF-a. Snimatelji su Lenić i Matija Debeljuh, potonji je i montažer, dok je producentica Dijana Mlađenović i njen Kinematograf. Elvis Lenić (Pula, 1971.), redatelj i filmski kritičar, diplomirao je strojarstvo na Tehničkom fakultetu u Rijeci, neko vrijeme radio je u brodogradilištu Uljanik, a sada predaje strojarsku grupu predmeta u Tehničkoj školi Pula. (Z. ANGELESKI)