Glavni državni odvjetnik

Turudić nakon sastanka s Kovesi: EPPO će imati isti pristup bazama podataka kao DORH

| Autor: Hina
(Snimio Patrik Macek/Pixsell)

(Snimio Patrik Macek/Pixsell)


Glavni državni odvjetnik Ivan Turudić je u utorak, nakon sastanka s europskom tužiteljicom Laurom Kovesi, istaknuo da će Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) imati isti pristup bazama podataka kao i Državno odvjetništvo RH (DORH).

Turudić se u utorak sastao s Kovesi tijekom njenog boravka u Hrvatskoj, a nakon sastanka je istaknuo da između DORH-a i Ureda europskog javnog tužitelja dosad nije bilo sukoba nadležnosti te da je sastanak prošao u ugodnom tonu. 

Na pitanje je li tužiteljica ukazala na određene nedostatke Turudić je kazao kako je temeljni stav da će EPPO imati onakav pristup bazama podataka kakav ima i hrvatsko Državno odvjetništvo, ističući da on može komentirati samo podatke o radu DORH-a.

Na novinarski upit je li ranije dvojio oko toga da Hrvatskoj nije potreban Ured europskog javnog tužitelja, Turudić je odgovorio kako je rekao da je taj ured mogao pričekati s osnivanjem, ali da je to bila politička odluka koju treba poštovati. 

“Taj ured je osnovan pod vrlo nepovoljnim okolnostima, nisu imali ni jedan stolac, to europska tužiteljica zna" dodao je.

O financijskom okviru i kadrovskoj podršci EPPO-u u Hrvatskoj, Turudić kaže kako se oni financiraju iz europskog proračuna te da on s tim nema ništa. “Malo je na marginama načeta tema. Oni ne mogu tražiti povećanje broja tužitelja dok nemaju osigurana sredstva. 2024. neće biti povećanja broja, a za 2025. ćemo vidjeti”, poručio je Turudić.

Odgovarajući na pitanja o nadzoru u šibenskom županijskom i općinskom državnom odvjetništvu koje je odbacilo kaznenu prijavu policajke protiv Anne Dujić, kćeri HDZ-ovog dužnosnika i predsjednika uprave Hrvatskih šuma,  Turudić je kazao da je danas krenuo izvanredni nadzor u tim institucijama.

Dodao je i da će se nakon što je taj slučaj delegiran u karlovačko tužiteljstvo ponovno provest izvidi, razgovarati sa svjedocima i donijeti odluku.

Turudić nije htio komentirati današnja uhićenja po nalogu Uskoka u Slavonskom Brodu, dok je za nesreću Jadrolinijina trajekta kazao da se radi vještačenje i provode izvidi.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter