piše zlatko crnčec

Nekretnine su tema koja sve zanima

Zlatko Crnčec / Ilustracija (Snimio Davor Kovačević / Grgo Jelavić / Pixsell)

Zlatko Crnčec / Ilustracija (Snimio Davor Kovačević / Grgo Jelavić / Pixsell)


Ministar graditeljstva Branko Bačić najavio je da će najkasnije ovaj tjedan, a najkasnije do iduće srijede, odnosno do početka zasjedanja Hrvatskog sabora, biti predstavljena cjelokupna porezna reforma koja uključuje i porez na nekretnine. Naglasio je da je Vladin cilj smanjiti rast cijena nekretnina u Hrvatskoj. Bačić je sve to rekao nakon sjednice vladajuće koalicije posebno napomenuvši da oko svega tog postoji potpuno suglasje između svih koalicijskih partnera.

Dakle, sve upućuje na to da će se Vlada upustiti u ovaj poduhvat koji će sa sobom nositi i puno političkih rizika. Ako sve prođe dobro, i ako se ova reforma pokaže uspješnom, bit će to veliki plus za Vladu u prvoj polovini njenog mandata. Međutim, ako nešto pođe po zlu, ili ako se u javnosti stvori percepcija da ide po zlu, mogla bi nastati politička šteta i za Vladu i za vladajuću koaliciju i njenu najjaču stranku.

Hrvati su naime jako osjetljivi kada su u pitanju nekretnine, posebno stanovi i kuće. Hrvatska ima i jednu stvar koja je jako razlikuje od zemalja zapadne Europe. Dobro sad, ima puno takvih stvari, ali gotovo su sve na hrvatsku štetu. Od razine standarda pa do nekakvog osnovnog reda kada je u pitanju svakodnevan život građana. Ali u ovom slučaju usporedba ide u korist Hrvatske. Naime, natprosječan broj građana u vlasništvu ima nekretninu. Najčešće se tu radi o stanu na koji se nekada imalo stanarsko pravo, a koji se onda početkom devedesetih moglo otkupiti po povoljnim uvjetima.

Ulaganje u nekretnine stara je hrvatska navada. Možda je još u Hrvata kada su u pitanju financije veća fascinacija bila njemačka marka. Svi smo znali da ona čuva vrijednost bilo kojeg drugog kapitala. Posebno kada je u pitanju bio novac, bio on jugoslavenski dinar ili hrvatska kuna. Odmah nakon njemačke marke kao oblik čuvanja vrijednosti su nekretnine. I to ne samo kada su u pitanju špekulanti koji su prije nekoliko godina zbog krajnje niskih kamata svoje ušteđevine u domaćim i stranim bankama pretvarali u nekretnine.

Dobar, ako ne i najveći razlog za puno praznih stanova može se naći u ovom naumu da se poveća prihod na postojeći kapital. Međutim, nisu samo ti veliki i sposobni igrači svoj novac prebacivali u stanove. I obični ljudi svoju ušteđevinu vole prebaciti u nekretninu. Koja onda, ako ništa drugo, donosi prihod od iznajmljivanja. Naravno, svašta se priča po kuloarima i o tome da stanogradnja još uvijek zna biti jako dobar način pranja novca zarađenog na ilegalan način. Pa se naprosto napravi zgrada koja onda može i stajati. Ali i kada stoji ne- prodana, opet se sumnjiv novac prebacio u legalne tokove. Povrh ova tri, izvor praznih stanova su naravno i banke koje navodno imaju solidan portfelj neprodanih nekretnina.

Vlada je dakle pred velikim izazovom. Oko toga će se voditi velika politička bitka. Naravno, nije to prvi put da se vladajući i oporba snažno sukobe oko neke teme. Ali ovo nije rat u Ukrajini i obuka ukrajinske vojske na hrvatskom teritoriju ili imenovanje veleposlanika ili nekakav korupcijski skandal. Iako zanimljive i sočne, to su ipak apstraktne teme koje obični građani promatraju gotovo kao kada netko gleda neku nogometnu utakmicu u kojoj ne igra ni jedan klub za koji on navija. Pa prati cijeli događaj relativno površno i na osnovu osobnih simpatija.

Ali kada su u pitanju stanovi, to je onda druga stvar. To se tiče svih i svi su za to zainteresirani. Ne samo veliki igrači koji vitlaju solidnom moći i mogućnosti lobiranja, nego i obični građani koji imaju nekretninu više. A posebno oni koji se bave kratkotrajnim, odnosno turističkim najmom. Njih će ova reforma najviše nagaziti. Ali bit će i raznih drugih nezadovoljnika, što moćnih, što onih koji nisu tako moćni, ali ih ima puno.

Uglavnom, bit će ovo jako zanimljiva društvena rasprava. U njoj će se zainteresirane strane sukobljavati. Ona bi čak mogla u drugi plan staviti i cirkus oko izbora novog ili starog predsjednika Republike. Moglo bi se lako dogoditi da ona dominira javnom i političkom scenom. Ne mora to nužno biti i loše. Dapače, raspravljat će se o nečem konkretnom što se tiče solidnog broja građana. Vlada je pred velikim izazovom koji će utjecati na njenu političku budućnost.


Podijeli: Facebook Twiter