i pjesma "Istranin"...

Objavljene nepoznate pjesme novinara i pisca Franje Fuisa

| Autor: Vanesa Begić
(Foto: Promo)

(Foto: Promo)


Nedavno su objavljene nepoznate pjesme Franje Fuisa, među kojima je i »Istranin«, pjesma koju je napisao s nepunih 20 godina.

Tijekom tridesetih godina prošlog stoljeća Franjo Fuis je doživio punu afirmaciju kao novinar, kao pisac avanturističkih priča i novela, ali i kao – pjesnik. Od veljače 1931. do prosinca 1934. godine u zagrebačkoj Kulisi, čitanom časopisu za kazalište, kino, variete, društvo i sport, objavljivao je svoje pjesme, najčešće ljubavne tematike, koje je potpisivao pseudonimom Fra – Ma – Fu.

Fra – Ma – Fuove pjesme bile su dio identiteta »zaštitnog znaka« Kulise ili, kao što je svojedobno primijetio Mladen Hanzlovsky, »magnet za mnoge čitaoce i naročito čitateljice«.

- U prilog tome svjedoči činjenica da su u jednom razdoblju »Kulise« (izlazila je triput mjesečno) Fra – Ma – Fuove pjesme objavljivane na trećoj stranici lista, a svaka pjesma je bila popraćena fotografijom.

Zanimljivo je spomenuti da je pjesmu »Sretni sati« redakcija popratila (sjajnom) ilustracijom, čiji je autor bio Andrija Maurović.

Sada su te pjesme sakupljene i objavljene u knjizi, koju je izdao Vedis, kazao je Veljko Krulčić koji je ovu zbirku priredio i uredio. Stručni suradnik na ovom projektu bio je književnik Branislav Glumac, dok je prijelom i oblikovanje knjige djelo Zlatka Grgića.

Marina Mađarević je autorica studije »Trubadurski sanjar mikeškoga kova«, dok se Krulčić u svom predgovoru bavi »Fuisom kao pjesnikom, otimanjem od zaborava«. Prva promocija knjige će biti na predstojećem, jubilarnom desetom Fra-Ma-Fu festivalu, koji se ove godine održava u Đurđevcu. Podsjetimo, ova se manifestacija nekada održavala i u Fažani.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter