drugo izdanje

Histrokozmos se vraća na Sa(n)jam knjige u Puli, a ove godine imaju i zemlju gosta. Donosimo program

| Autor: Glas Istre
(Promo)

(Promo)


Histrokozmos, "sajam u sajmu", koji je uspješno porinut prošle godine kao najava obljetničke teme Mikrokozmos, važan je programski dio i ovogodišnjeg 30. Sa(n)jam knjige u Istri. Drugi Histrokozmos, od 29. studenog do 8. prosinca, iz Kavane Mozart širi se na sve sajamske pozornice, gdje će umjetnici, književnici i autori promišljati pitanja u kojima se ogleda karakter Istre danas te nastojati pronaći modele povezivanja istinskih iskoraka u kulturi i umjetnosti našeg poluotoka.

Kroz Histrokozmosove programske cjeline Sakramenske, Istra ispod kore, Saga o vinu i Lukežijana, autori će se baviti i pronalaženjem krhotina kulturološke cjeline danas rastočene novim globalizacijskim i birokratskim trendovima. Ovogodišnji Histrokozmos ima i prvu zemlju gosta - Konavle, čiji mikrokozmos s Istrom spaja i novi program La gente di frontiera. Konavljani u Pulu stižu predvođeni piscem i leksikografom Vlahom Bogišićem.

"Odlučili smo prikazati snažne žene Istre i njima u čast oblikovali program Sakramenske. Izdvojili smo četiri žene - pjesnikinja i znanstvenica Evelina Rudan, osvajačica brončane medalje na Svjetskom prvenstvu Ironman 2024., Đurđica Orepić – Ironwoman, povjesničarka umjetnosti, voditeljica Kuće fresaka u Draguću Sunčica Mustač i diva Tamara Obrovac. Program će voditi istarski bard Milan Rakovac i znanstvenica, kazališna pedagoginja Iva Đorđa Nemec. Sakramenske u ovom programu prate "melankolični vitezovi", vinari Istre, najavljuje Magdalena Vodopija, direktorica Sa(n)jam knjige u Istri.

"Program Konavle - zemlja gost proizlazi iz paralele dvaju graničnih zemalja Helade, Istre, Terre magice i njezina južnog, džepnog otiska, Konavala, Terre eterice. Kao što Konavle, imaju obalu i planine, polja i rijeke, sir i vino, ulje i malvasiju, tako i taj festivalski ciklus sadrži gotovo jubilarne programske naglaske: izložbu i predstavljanja, hommage Luku Paljetku i vinsku lepezu s osjetom prošeka i crnoga nektara", najavljuje Vlaho Bogišić.

"Uz Istru, mi smo možda najprepoznatljiviji hrvatski kraj koji čuva svoju tradiciju i baštinu, interpretirajući je na suvremeni način. Ponosni smo što ćemo kroz ovaj osebujan program to pokazati pulskoj publici na slavljeničkom, 30. Sajmu u Puli", istaknuo je načelnik Općine Konavle Božo Lasić.

Program Konavle - zemlja gost bit će svečano otvoren u Galeriji Cvajner koja će ugostiti izložbu akademske slikarice Antonije Rusković "Let s vilama". Konavljani na Sajam donose i "Rječnik zaljubljenika u Konavle" Vlahe Bogišića (Fraktura) koji je upravo u tisku, a u Puli će imati veliko premijerno predstavljanje.

U znak sjećanja na dragog prijatelja Sajma, omiljenog autora pulske publike, gospara Luka Paljetka, koji je trebao biti gost 30. Sajma, ali nas je u svibnju napustio, u Crvenom salonu održat će se Hommage Luku Paljetku. O svom prijatelju govorit će i Tereza Kesovija, koja će biti gošća Doručka s autorom.

Mikrokozmosi Istre i Konavla dodiruju se i kroz program La gente di frontiera u čijem je korijenu Tomizzina ideja granice kao sudbine čovjeka i prostora. Teme kulturnog identiteta kojeg oblikuje prostor uz granicu promišljat će literarni interpretatori, autori Sajma - književnica Nada Gašić, filozof, novinar i esejist Dragutin Lucić Luce i profesor povijesti Mediterana sa Sveučilišta u Padovi, rodom Puležan Egidio Ivetić. Program će voditi glumac i pjesnik Nikša Kušelj, a sudjelovat će istarski vinari koje predvode Moreno Coronica i Ivica Matošević te konavoski vinari: Niko Karaman, Petar Crvik, Vlaho Ivaniš i Niko Zore.

Histrokozmo i ove godine nastavlja s Lukežijanom, koja u središte stavlja bogatu baštinu koju je ostavio u nasljeđe jedan od najuglednijih enogastronomskih znalaca Hrvatske - Franko Lukež. Ovogodišnji Histrokozmos premijerno predstavlja knjigu "Poslovice o iću i piću" Franka Lukeža. Priređivačica je Frankova kći Petra Lukež, pisac predgovora Boran Kalčić, Frankov dugogodišnji prijatelj, jedan od inicijatora Histrokozmosa, a autor pogovora Dragutin Lucić – Luce.

Ovdje posebno mjesto ima prof. Ivan Matejčić, jedan od najznačajnijih povjesničara umjetnosti i konzervatora, sveučilišni profesor, i centralna figura događaja "Istarska baština: Noblesse oblige", a u kojem će sudjelovati i Joško Belamarić te Robert Matijašić. Također, prof. Matejčić bit će i gost Doručka s autorom.

Istra ispod kore donosi još tri premijere. Uz knjigu kulturologa i redatelja Erica Ušića "Zidovi pamte" (Srednja Europa) o grafitima iz Drugog svjetskog rata i poraća, prvo predstavljanje na Sajmu imat će knjiga eseja pulskog znanstvenika Igora Grbića: "Istarska freskočašća" (Ibis grafika) i novi CD Tamare Obrovac "Apoxyomenos recomposed" (Cantus). 

Poseban događaj u samom finalu Sajma bit će i gostovanje profesora Egidia Ivetića koji će govoriti na temu "Portreti Istre, Jadrana, Mediterana".

Cijeli program Histrokozmosa i 30. Sajma zaključit će prava istarska fešta. Orit će se glasovi kantadura: u crvenom salonu bit će premijerno predstavljen projekt "Kantaduri" Edija Cukerića, Danielea Pernića i Mauricija Ferlina koji je nastao u produkciji Udruge Tondak.

I na ovogodišnjem Histrokozmosu nastavlja se Saga o vinu. U samoj biti programa je priča o Istri kao zemlji vina, a kroz vođene degustacije ovu sagu na velikoj pozornici središnje dvorane Sajma publici će "pripovijedati" sommelieri Hrvatskog sommelier kluba i vinari Istre.

Pokrovitelji programa su Istarska županija, Turistička zajednica Istarske županije, Turistička zajednica grada Pule, Hrvatska turistička zajednica i Općina Konavle.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter