GOSTOVANJE SKUPINE "PAARA-DOX"

FOTO / DAŠAK INDIJE U PULSKOJ KAZALIŠNOJ KUĆI: "Indradhanush" iliti indijska duga - indijska kultura, tradicija, boje i živost u interpretaciji vrhunskih plesača

Predstava je upriličena u povodu obilježavanja 75 godina neovisnosti Indije te 30 godina diplomatskih odnosa između Hrvatske i Indije

| Autor: Vanesa BEGIĆ


Turistička zajednica grada Pule, Istarsko narodno kazalište i Grad Pula u suradnji s Veleposlanstvom Indije organizirali su u subotu navečer u pulskoj kazališnoj kući nastup suvremene plesne grupe "Paara-Dox" iz Indije, koja uključuje 19 iskusnih plesača iz Terence Lewis Contemporary Dance Companyja.

Predstava je upriličena u povodu obilježavanja 75 godina neovisnosti Indije te 30 godina diplomatskih odnosa između Hrvatske i Indije.

Predstavljen je djelić bogate indijske kulture, tradicije, boja, živosti i začina, stvorivši na taj način sugestivan estetski dojam. Recimo i da je Terence Lewis Contemporary Dance Company proglašena za najbolju indijsku plesnu trupu, a zajedno s Terence Lewis Professional Training Institute priznate su kao najpopularnije i najuglednije plesne organizacije u zemlji.

Osnivač i umjetnički direktor majstor Terence Lewis nadaleko je poznat kao vodeći indijski koreograf, plesač i TV sudac te višestruki osvajač rekorda iz Guinnessove knjige svjetskih rekorda.

Terence Lewis je na samome kraju ove plesne predstave animirao i gledatelje, uvodeći ih u svoje koreografije laganim pokretima, što je izazvalo zadovoljstvo kod posjetitelja.

Pozdravne riječi nazočnima uputila je Ivona Močinić, pulska dogradonačelnica, a nazočnima se obratio i veleposlanik Indije u Hrvatskoj, Raj Kumar Srivastava, ističući da ovom predstavom posjetitelji mogu upoznati Indiju i njezinu bogatu povijest i kulturu, te da mu je drago što je u Puli, čijeg je gradonačelnika Filipa Zoričića upoznao prije nešto više od godinu dana, dok je bio ravnatelj pulske Gimnazije. "Ove godine se obilježava 75 godina neovisnosti Indije, kao i 75 godina pulske Gimnazije", kazao je.

U izjavi za naš list prije početka predstave kazao je da je to peti put da je u Istri i treći put u Puli, da cijeni istarsku kulturu, tradiciju i da mu je drago što i Puljani mogu kroz ovu višeslojnu predstavu imati osjećaj kao da putuju Indijom, njezinom kulturom, legendama i poviješću, gdje je predstavljena kako drevna povijest i umjetnosti, tako i ona recentna.

- Naziv predstave je "Indradhanush", što znači indijska duga, i na taj se način razotkrivaju različitosti koje čine Indiju, i upravo kroz tu metaforu i različite plesne i umjetničke stilove možemo steći uvid u ovu bogatu kulturu. Raduju me kulturne i gospodarske veze Hrvatske, te Pule i Istre i Indije, što sam već istaknuo tijekom ranijih posjeta, kazao je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter