visibaba

Lana Barić u INK održala monolog o svemu pomalo

| Autor: Vanesa Begić
(Foto INK)

(Foto INK)


Nakon Giulija Settima i njegovog "Il papa’ - Ja tata", ponovno je jedna monodrama odigrana na daskama Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula i njegove Male scene. Bila je to "Visibaba" u produkciji Teatra &TD, priča o osamljenoj ženi u četrdesetima, a izvodi ju prvakinja drame HNK-a Zagreb Lana Barić.

Predstavu je režirala Sanja Milardović, a istražuje teme usamljenosti, neprihvaćenosti i unutarnje borbe za pronalazak vlastite hrabrosti. Visibaba, lik žene koja čeka liječnički pregled, suočena s mogućnošću teške dijagnoze, na specifičan način preispituje ključne trenutke svog života. Na sasvim poseban način, dakako.

Sudeći po dobroj popunjenosti i aplauzima, predstava se dopala publici, a svatko ju je interpretirao na svoj način - kao terapeutsku, ljekovitu, zabavnu, za razmislit ili kao još jednu u nizu predstava od žena za žene…

Brojne su žene prisutne u Visibabi, ovdje dolazi do simbioze raznih dimenzija postojanja i stvaranja, pokazujući još jednom da smo svi mi podložni relativnosti ljudske zbilje - odnosno da stvari (ni)su kakvim se čine.

Od povučenog djetinjstva, kroz izolaciju od društva, sve do trenutka kad osjeća da je njen život na prekretnici, Visibaba u sebi pronalazi novu snagu.

Pitanje prihvaćanja sebe i drugih, neminovni strahovi od bolesti, neuspjeha, odbijanja, sve to Barić prikazuje u nešto više od sat vremena trajanja predstave, kao i kroz poseban dodatak pjevanog dijela.

I u samoj najavi navedeno je da je Visibaba simbol onih koji se trebaju izboriti za sebe - a to (gotovo) svi moramo, na jedan ili drugi način. Priznali to ili ne. Svidjelo nam se ili ne.

Dramaturgiju potpisuje Nikolina Rafaj, scenografiju Andrea Lipej, oblikovateljica svjetla je Dina Marijanović, glazbu potpisuje Matej Merlić, a oblikovatelj zvuka je Miroslav Piškulić. Nakon predstave, održan je u razgovor s Lanom Barić koji je moderirao Luka Mihovilović gdje je bilo govora o raznim temama

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter