Žena, mačka i bolan ugriz - teatralno

Čitanje NJE: "Šest glumca traži autora" večeras u INK

| Autor: Vanesa Begić
(Privatni album)

(Privatni album)


Šesnaesto po redu "Čitanje NJE" u sklopu projekta "Šest glumica traži autora" Prostora rodne i medijske kulture – K-zona bit će izvedeno večeras u 20 sati u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula.

Drama "Devet dana" autorice Hane Konse prati odnos jedne žene i njene mačke nakon bolnog ugriza. O svojoj drami autorica Hana Konsa kaže: "Zašto se neki ljudi bore a neki su žrtve?- Drama odgovara; budimo svjesni."

Režiju "Čitanja NJE" ovog puta potpisuje redateljica Kristina Grubiša, a čitanje izvode Puležani: glumica Ivona Bulešić i glumac Rade Radolović, riječka glumica Aleksandra Stojaković, te zagrebačka glumica Nancy Abdel Sakhi.

- Nakon čitanja imat ćemo priliku poslušati predavanje doc.dr.sc. Dubravke Dulibić-Paljar. Koliko je suvremena kultura preokupirana djevičanstvom? Postoji li uistinu kulturna važnost djevičanstva, ako ono nije žensko (heteronormativno) djevičanstvo?

Koji su oblici ponašanja povezani uz žensku nevinost (i njezin gubitak)? O tim i drugim pitanjima raspravljat će se na predavanju "Koliko se puta može izgubiti nevinost?: koncept ženskog djevičanstva u suvremenoj kulturi", najavljeno je.

"Čitanje NJE" su javna scenska čitanja suvremenih hrvatskih drama s jakim i glavnim ženskim licima, a pokrenule su ga i na pozornice postavile glumice Marija Kolb, Tara Rosandić, Erna Rudnički i suradnice.

Inicijativa okuplja javna, gradska i nezavisna kazališta, umjetničke organizacije, udruge i samostalne umjetnike te brojne partnere i suradnike poput Drame.hr, Urania, Vox Feminae, Kino klub Zagreb itd., dok je glavni nositelj udruga K-Zona.

- Za sve istinske ljubitelje kazališta i zanimljivih neuobičajenih formi u INK stiže popularan projekt koji na kazališnim daskam diljem Hrvatske donosi zanimljive dramske priče naših autora. U ovom konceptu moći ćete vidjeti kako glumci i glumice udahnjuju život riječima i rečenica, stvaraju odlične odnose i emocije "samo" čitajući tekst.

To je jedan zanimljivi put za publiku u dubine sadržaja. Mene osobno veseli dolazak u Pulu gdje nakon ove izvedbe, u subotu vodim radionicu javnog nastupa za odrasle koja se popunila u rekordnom roku, veli Rade Radolović.

Radolović je poznato lice, osim s dasaka koje život znače i s televizijskih ekrana gdje je glumio u nekoliko popularnih tv-serija, a mlada glumica Ivona Bulešić glumila je u predstavama INK-a, u raznim uspješnicama u Teatru Naranča, u predstavama u Zajednici Talijana, projektima za promidžbu istrovenetskog dijalekta i drugdje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter