FESTIVAL MLADOG TEATRA

Međunarodni festival kazališnih akademija U Balama do subote: Korijeni kao ovogodišnja tema

| Autor: Vanesa Begić
(Promo)

(Promo)


Festival mladog teatra - međunarodni festival kazališnih akademija koji se odvija već sedmu godinu zaredom otvoren je u Balama, nastavnoj bazi Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Ovogodišnja festivalska tema nosi naslov "Korijeni/Roots", a na Festivalu sudjeluju studenti i profesori Akademije iz Freiburga (Njemačka), East Carolina University (SAD), Kazališnog i filmskog fakulteta Sveučilišta Babes-Bolyai iz Cluja – Napoca (Rumunjska), Dun Laoghaire Institute of Art, Design and Technology (Irska), te Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Filozofskog fakulteta Split Sveučilišta u Splitu, Sveučilišta Sjever te pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile.

Edukativni festival, koji traje do 28. rujna, u Balama je okupio stotinjak sudionika koji sudjeluju u radu radionica pet različitih modula, koji obuhvaćaju područja kazališta, dizajna, kreativnog pisanja, kostimografije, filma, vizualne umjetnosti, psihologije i art-terapije, zdravlja i zdrave prehrane, te radionice za djecu i studente pedagogije. U večernjim terminima na programu su predavanja, predstave, izložbe i koncerti za publiku.

Transformacijski kod

Na svečanom otvaranju Festivala mladog teatra u ponedjeljak navečer u baljanskoj Galeriji Ulika otvorena je i izložba "Transformacijski kod" izv. prof. art. dr. sc. Roberta Gečeka, profesora i pročelnika odjela Multimedije na Sveučilištu Sjever. Pred brojnom publikom svečanost je vodila umjetnička voditeljica Festivala mladog teatra Katica Šubarić s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku Sveučilišta J. J. Strossmayera.

- Dobrodošli u Bale, mjesto gdje se potiče inovativnost i kreativnosti i gdje se na svakom koraku osjeća energija mladih kreativnih ljudi, kazao je mentor Festivala mladog teatra prof. dr. art Robert Raponja.

Robert Geček je predstavljajući svoje radove ukazao da izložba "Transformacijski kod" predstavlja presjek 30 godina njegovog rada od slikarstva do dizajna, a najdražim označio ciklus koji obilježava crveno drvo. Riječ je, naime, o radovima koji pripovijedaju obiteljsku priču o drvu koje je raslo ispred njegove obiteljske kuće, a koje je transponirao u budućnost, odnosno digitalizirao ga.

Akademska i umjetnička karijera Roberta Gečeka predstavlja "jedinstvenu sinergiju". Doktorsku titulu iz tehničkog područja na Grafičkom fakultetu u Zagrebu sjedinio je sa svojom strastvenom privrženošću umjetnost, a o njegovom "Transformacijski kodu" u katalogu koji prati izložbu Klara Macolić Kuparić, uz ostalo, piše: "Prikazivanjem radova koji obuhvaćaju različite faze autorove karijere, uočava se koliko su Gečekove vještine u dizajnu utjecale na njegov umjetnički izraz. Također, zamjećuje se u kojoj je mjeri tehnologija unaprijedila njegov rad u digitalnoj sferi".

Izložbu je proglasio otvorenom Edi Pastrovicchio, načelnik Općine Bale.

Nagrađivani glazbenici

U srijedu na Trgu Tomaso Bembo na programu je bila predstava "Strindbergova sonata" (Freiburger Schauspielschule, Njemačka). Predstava je temeljena na Strindbergovom autobiografskom romanu "Plädoyer eines Irren" i "Lieb’, Leid und Zeit" Fride Uhl, ispituje scene iz Strindbergovih brakova sa Siri von Essen i Fridom Uhl, kao moguće izvore inspiracije za njegovo remek-djelo "Gospođica Julija".

Večeras, u četvrtak, 26. rujna na Trgu Tomaso Bembo na programu je bio "Bijeg iz petlje" predstava Kazališnog i filmskog fakulteta Sveučilišta Babes-Bolyai iz Cluja – Napoca (Rumunjska).

Slijedi, u petak, 27. rujna u 20 sati na istoj lokaciji predstava "…ipak rastemo iz istog korijena" (produkcija - Carolina University (SAD), Fakultet za kazalište i ples i Festival mladog teatra u Balama). U završnici Festivala, u subotu 28. rujna u 20 sati u kampu Mon Perin (Saltwater Oasis Event Hall) na programu je koncert "Dva klarineta" u izvedbi višestruko nagrađivanih mladih glazbenika Smarande Ciuf i Tamasa Hathazija.

Suradnici Festivala su Mon Perin d.o.o., Općina Bale, Akademija iz Freiburga, Kazališni i filmski fakultet Sveučilišta Babes-Bolyai iz Cluja – Napoca, Sveučilište Sjever i Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter