bembo fest

U Balama u srijedu predstava za djecu "Ljubiti samo ljubiti" Teatra Poco Loco, a u četvrtak na "momačku večer" stižu "Prijatelji" Teatra Rugantino

| Autor: Glas Istre
(Foto: Nina Đurđević)

(Foto: Nina Đurđević)


Dvije predstave i ovaj su tjedan, uz slobodan ulaz, na programu 4. Bembo Festa – Festivala malih formi nezavisnih kazališta u Balama. U srijedu 17. srpnja u 21 sat u programu Malog Bemba na Trgu Tomaso Bembo gostuje Teatar Poco Loco iz Zagreba s predstavom za djecu „Ljubiti samo ljubiti“ u režiji Renate Carola Gatica, a u četvrtak 18. srpnja na festivalsku pozornicu Bembo Festa u 21 sat stižu „Prijatelji“ iz Teatra Rugantino, a umjesto ranije najavljene predstave „Kronika seoske ljubavi“ iz istog kazališta.

Predstava „Ljubiti, samo ljubiti“ namijenjena je djeci u dobi od 6 i više godina, odnosno učenicima nižih razreda osnovnih škola. Prema tekstovima Zvonimira Baloga dramatizaciju je potpisala Maja Katić, a u predstavi glume Bruno Kontrec i Maja Katić/Zrinka Kušević. Glavni junaci ove kazališne priče pune pustolovina su Puž i djevojčica Ružica. Autorica glazbe je Davorka Horvat, a scenografija i kostimografija djelo su Jasmine Kosanović i Božidara Raosa. Riječ je o predstavi koja je višestruko nagrađivana: na 10. Festivalu hrvatske drame za djecu Mali Marulić 2017. u Splitu Maji Katić je dodijeljena Nagrada za najbolju dramatizaciju teksta, a na 19. susretu profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra ASSITEJ u Čakovcu 2016. predstava je osvojila tri nagrade: Nagradu za najbolju scensku glazbu dobila je Davorka Horvat, Nagradu za najbolji dramski tekst Maja Katić, a za najbolju mušku ulogu nagrađen je Bruno Kontrec.

Radnja predstave „Prijatelji“ Vanje Jovanovića i Filipa Jurjevića iz produkcije Teatra Rugantino događa se tijekom momačke večeri, uoči vjenčanja prvog od trojice prijatelja. „Kako večer odmiče i kako teku alkohol i sjećanja razlike između trojice prijatelja nekad i danas postaju sve transparentnije, a zamjeranja sve izraženija, do točke kada se istina svakog od njih mora izgovoriti – može li prijateljstvo preživjeti potpunu istinu, to da se baš sve izgovori, i koje su posljedice tog izgovaranja? Autorski projekt nastao u suradnji redatelja Vanje Jovanovića te na improvizaciji s glumcima Filipom Vidovićem, Karlom Bernikom i Marinom Klišmanićem, u dramatizaciji Filipa Jurjevića, upravo će nam odgovoriti na ova pitanja“, najavljuju „Prijatelje“ iz Teatra Rugantino. Scenografija i kostimografija predstave djelo su Mateja Kniewalda, glazbu je skladao Šimun Matišić, oblikovanje svjetla potpisuje Vanja Jovanović, a fotografiju i video Vedran Janković.

Bembo Fest se održava se u organizaciji Teatra Fort Forno, Općine Bale-Valle i Turističke zajednice Općine Bale-Valle, pod pokroviteljstvom Mon Perina d.d., a uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Istarske županije i Talijanskog instituta za kulturu. Riječ je o kazališnom doprinosu doživljaju Bala kao otvorenog mjesta za kreativni i kulturni dijalog, a ove godine do 5. rujna donosi 17 predstava. Okosnicu programa čine komedije koje potiču na razmišljanje. Uz slobodan ulaz, predstave igraju na središnjem trgu u Balama četvrtkom u 21 sat, a program za najmlađe u sklopu Malog Bemba održava se srijedom u 21 sat.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter