galerija makina

Otvorena izložba "Sisi, vrati se!!!": Fotografska priča o carici i jednoj (ne)običnoj mački

| Autor: Mihael Stojanović
(Snimio Mihael Stojanović)

(Snimio Mihael Stojanović)


U Galeriji Makina otvorena je izložba "Sisi, vrati se!!!" pulskih umjetnica Vasje Šumonje i Lune Vojnović u sklopu 30. međunarodnog kazališnog festivala PUF. Izložba je dio festivalske produkcije PUF Off, kojom se komentiraju lokalne problematike PUF festivala.

Cilj izložbe bio je implicirati na austrijsku caricu i ugarsku kraljicu Sissi, u ovom slučaju nestanak skulpture koja je uprizoravala ženu ispred svog vremena, u pulskom Valerijinom parku. Osim toga, Sisi je i mačka ovjekovječena na fotografijama te simbol festivala koji je najzastupljeniji na izložbi koja je privukla brojne posjetitelje u izložbi.

(Snimio Mihael Stojanović)Hassan Abdelghani (Snimio Mihael Stojanović)

(Snimio Mihael Stojanović)(Snimio Mihael Stojanović)

Dublja poruka

- Kakva čast i zadovoljstvo ugostiti u galeriji Makina izložbu dvije izvanredne mlade umjetnice, Vasje Šumonje i Lune Vojnović, koje su nekada bile i moje studentice fotografije započeo je govor voditelj galerije, Hassan Abdelghani.

Izložba nosi naziv "Sisi, vrati se!!!", s dvosmislenom porukom. Ideju za izložbu dao je Branko Sušac, umjetnički direktor kazališnog festivala PUF i veliki zaljubljenik u mačke. Brankova mačka, Sisi, postala je glavna inspiracija, jer Branko je poželio da ona bude ovjekovječena kroz fotografije. Abdelghani je nadodao da je motiv mačke i simbol PUF-a, jer već godinama se pojavljuje na plakatima festivala i tako je postala njegov zaštitni znak.

- Ovo je bila naša prva suradnja na projektu, a meni je bilo veliko zadovoljstvo mentorirati ove talentirane djevojke. Luna trenutno studira grafički dizajn u Ljubljani, dok je Vasja nedavno završila srednju umjetničku školu. Obje su pohađale moj tečaj fotografije, a surađivati s njima bilo je pravo uživanje.

One su, u dogovoru s Brankom, posjećivale njegov dom i dokumentirale svakodnevni život mačke Sisi, istaknuo je Abdelghani. "Ova izložba nosi dublju poruku – uz fotografsku priču o Sisi, Sušac također zagovara povratak kipa carice Sissi u Pulu, stvarajući dvosmislen naziv izložbe o povratku jedne Sisi i oživljavanju priče o drugoj", zaključuje voditelj galerije.

(Snimio Mihael Stojanović)(Snimio Mihael Stojanović)

(Snimio Mihael Stojanović)(Snimio Mihael Stojanović)

Pozadina nestanka

Glas Istre je prošle godine pisao članak na temu nestalog spomenika; spomenik carici Sissi postavljen je 30. listopada 1904. u Valerijinom parku u Puli, a izradio ga je kipar Alfonso Canciani. Nakon atentata na caricu 1898., brončana statua stajala je na kamenom postolju visokom preko šest metara. Spomenik je uklonjen 1919., a postolje je stajalo s natpisom "Elisabeth" sve do 1934., kada je uništeno. Kip carice je nestao, a na njegovo mjesto kasnije su postavljeni spomenici rimskoj vučici (1940.) i mornarima iz 1918.

Izložbu organizira SAKUD Pula u suradnji s Galerijom Makina, a moguće ju je pogledati do nedjelje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter