Galerija C4

Otvorenje izložbe Tomislava Franića o korintskim posudama pronađenih u Puli

| Autor: Glas Istre
Izložba Tomislava Franića

Izložba Tomislava Franića


Arheološki muzej Istre najavljuje otvorenje izložbe »Reljefni prikazi na dvama primjerima korintskih zdjela« autora Tomislava Franića, koja se održava u sklopu programa Prozor u Prošlost. Izložba je otvorena danas, 1. listopada, u Galeriji C4, Carrarina 4, Pula, te će trajati do 28. siječnja 2025. godine.

Ova izložba predstavlja izvanredne korintske posude, koje su pronađene 2005. godine u Kandlerovoj ulici u Puli. Posude su nakon pronalaska rekonstruirane i sada su predstavljene javnosti kroz ovu posebnu izložbu. Korintske posude nazivaju se tako prema mjestu svoje proizvodnje i prema velikom broju pronađenih ulomaka u Korintu. Radi se o rimskim reljefnim posudama cilindričnog oblika, ukrašenima reljefnim frizom na sredini stijenke, a proizvodile su se od druge polovice 2. stoljeća do početka 4. stoljeća.

Ove posude, izrađene od fine gline, ukrašene su zanimljivim motivima koji su utiskivani u kalupe. Svaka scena je bila izrađena na zasebnoj matrici, što je omogućilo varijacije i kombinacije prikaza. Na izloženim zdjelama možemo vidjeti scene iz borbi i rituale posvećene Dionizu. Prva zdjela prikazuje ratničke prizore, dok druga donosi dionizijske motive, uključujući procesije i žrtvovanja.

U sklopu izložbe, posjetitelji će imati priliku dublje se upoznati s tim motivima putem kataloga koji prati izložbu, a u kojem su detaljno prikazane i objašnjene scene.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter