Labinska umjetnica

Tea Bičić predstavlja se u All Angelo ART Hotelu u Veneciji, gradu koji je njezin drugi dom

| Autor: Vanesa Begić
(Promo)

(Promo)


"Le forme del pensiero libero" ("Oblici slobodne misli") naziv je 45. samostalne izložbe akademske slikarice Tee Bičić koja je otvorena u Veneciji.

Tea Bičić, akademska slikarica iz Labina, svoju je posljednju samostalnu izložbu imala u Puli 2021. godine, u doba kada se postav razgledavao "uz epidemiološke mjere" obilježivši na taj način dva desetljeća stvaranja. Mjerama unatoč bila je to iznimno uspješna izložba kada su posjetitelji strpljivo čekali na ulici da obiđu postav.

Uspješna izložba

- Venecija, grad ljepote i promocije suvremene umjetnosti, uvijek je idealan prostor i u Veneciji je uvijek idealno vrijeme za svojevrsni povratak Teinih izložbi, kao i njezin povratak tome gradu koji je njezin drugi dom još od studentskih dana koje je upravo tamo provela na venecijanski Accademia delle belle arti.

All Angelo ART Hotel, u Veneciji, nadomak katedrale San Marco, jedan je od kultnih prostora koji u tom vanvremenskom gradu svjedoče nastajanju velikih svjetskih karijera u likovnosti. Njihov zavidni likovni fundus sada će, nakon izložbe, upotpuniti i slika Tee Bičić pored najvećih svjetskih imena kao što su Pablo Picasso, Emilio Vedova, Giulio Turcato, Alberto Giacometti, Renato Guttuso i mnogi drugi.

Hotel, koji je počeo kao kultni restoran početkom 19. stoljeća njeguje ideju umjetnosti i aktivno djeluje u afirmaciji umjetnosti, stvarajući tako svjetski poznat i važan fundus te likovnu publiku vrijednu pažnje koja nas podsjeća što to zapravo znači, njegujući prave vrijednosti moderne i suvremene umjetnosti već više od 100 godina duboko u živom tkivu grada u kojem se istovremeno održava i jedna od najvećih svjetskih izložbi vizualnih umjetnosti La Biennale di Venezia, navedeno je u opisu izložbe.

Upravo tu, samostalnom se izložbom Tea, po drugi put u Veneciji, gradu koji je formirao njezin izvorni talent, u svojoj bogatoj karijeri, predstavlja s 20-ak novih radova u kombiniranoj tehnici na platnu.

- Već nam iz izloga ti radovi pokazuju da se nalaze na pravom mjestu. Njezina estetika u centru Venecije je logična, podržavajuća, a vibracija snažne geste Teinih poteza po platnu je ono što vas uvlači, privlači, daje publici upravo ono što traži, bez zadrške, jednostavna i nepogrešiva estetika zavađa što su potvrdile reakcije mnogobrojne publike na otvorenju izložbe kao i vrijednost kontinuiranog i prepoznatljivog slikarskog rukopisa Tee Bičić, kako veli kuratorica izložbe, povjesničarka umjetnosti i kustosica iz Siene, Isabella Mura.

- Prepoznatljivi elementi u Teinim slikama su zaista rijetki oslobađajući tako prostor jednom novom šifriranom jeziku koji u cjelini govori o mnogo dubljem od onog vidljivog. Radi se o dijalogu autorice same sa sobom prije svega i tek onda s platnom; tek onda umjetnički rad koji je pred nama dolazi do promatrača gdje se nastavlja dijalog između njega i platna, između nas i platna.

Kako bi djelovala iskreno, duša treba prostora. Teina umjetnost nam nudi upravo taj prostor, u kojem je misao slobodna. Takva vibracija, titraj, frekvencija, obuzima, i mi, publika, možemo i imamo direktan uvid u nova prostranstva, navodi Mura

Samostalno od 1996.

Izložba se u Veneciji može pogledati do 19. studenog.

Tea Bičić rođena je 1979. Nakon završene srednje Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Puli, diplomirala je slikarstvo u Veneciji u klasi prof. Paola Tessarija.

Samostalno izlaže od 1996. godine i do sada je izlagala 42 samostalne izložbe i na više od 100 skupnih izložaba u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad više je puta nagrađivana, sudjelovala je u radu nekoliko međunarodnih likovnih kolonija, a radovi joj se nalaze u mnogim muzejskim, galerijskim i privatnim zbirkama.

Od 2006. radi u umjetničkim galerijama kao voditeljica programa, najprije u Puli (Galerija MMC Luka), pa u Labinu (Gradska galerija Labin). Od 2012. godine jedna je od osnivača Galerije Poola u Puli uz akademske slikare Bojana Šumonju i Roberta Paulettu. Od 2017. do 2022. godine kao dopredsjednica Udruge Mediteranski kiparski simpozij u Labinu, predsjedava Stručnim savjetom te vodi umjetnički program međunarodnog kiparskog simpozija u Parku skulptura Dubrova kraj Labina. Prvenstveno se bavi slikarstvom i završnom dekoracijom u interijerima. Živi u Labinu gdje se nalazi i njezin atelje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter