GALERIJA ARTIPOLIS

Otvorena izložba "24 BACI": Putujući hommage LGBTIQ+ zajednici

| Autor: Mladen Radić
(Foto Vanja Brajković)

(Foto Vanja Brajković)


Galerija Artipolis u Motovunu ovog je vikenda bila domaćin kulturnog događanja, izložbi "24 BACI" autora Matthiasa Dürra, posvećenoj intimnim trenucima poljupca, ljepoti, ranjivosti, ali i društvenom i političkom značaju istih, a organizaciji udruge Proces. Izložba je to koja se svojim konceptom i estetikom izdvaja kao snažna refleksija ljubavi i autentičnosti LGBTIQ+ zajednice.

Borba za ravnopravnost

Otvarajući izložbu, članice udruge Proces Ana Bačić i Andrea Vidović obratile su se publici ističući važnost ovakvih projekata u kontekstu borbe za ravnopravnost.

- Poljubac, koji se u heteronormativnom društvu često uzima zdravo za gotovo, za ove parove može biti i čin hrabrosti i otpora. Svaki portret nosi snažnu poruku: ljubav je ljubav, bez obzira na spol, rod ili seksualnu orijentaciju, rekle su.

Izložba predstavlja hommage prvoj Povorci ponosa održanoj u Puli ove godine. Taj događaj označio je prekretnicu u aktivističkoj sceni Istarske regije, naglašavajući važnost queer vidljivosti u lokalnoj zajednici. Naslov izložbe, kako je objašnjeno, odnosi se baš na tu povijesnu godinu, dok sami portreti bilježe trenutke intimnosti između parova iz LGBTIQ+ zajednice.

Dürr je njemački fotograf s boravištem u Zagrebu koji se bavi istraživanjem odnosa između baštine, identiteta i kulture. Kroz svoj rad uspješno je prenio suptilnost i emocionalnu dubinu u prikazima poljubaca LGBTIQ+ parova, ističući ne samo ljepotu ljubavi, već i važnost njezine slobode. Kroz leću svog objektiva, Dürr bilježi autentične trenutke koji nadilaze površnu estetiku, stvarajući snažnu narativnu liniju koja prožima cijelu izložbu.

Poseban naglasak stavljen je na participativnu prirodu ovog projekta. Organizatorice su istaknule kako će izložba imati putujući i višegodišnji karakter, otvarajući vrata za nova sudjelovanja te će svake godine biti prikazana u novom postavu; a svi zainteresirani mogu se javiti te će sljedeće godine biti dio nove izložbe 24 BACI. Ovakav koncept omogućava dinamičnu evoluciju izložbe, što je čini živim dokumentom trenutnog stanja queer kulture u Istri, ali i šire.

Prostor izložbe osmišljen je tako da potiče na introspekciju i refleksiju o ljubavi i prihvaćanju. Na mesh platnu koji je centralni dio izložbenog prostora postavljeno je ključno pitanje koje su organizatorice željele da posjetitelji ponesu sa sobom "Što znači voljeti otvoreno, autentično i bez straha?". Ovo pitanje stoji kao jezgra cijele izložbe, izazivajući posjetitelje da se suoče sa vlastitim predrasudama i razmišljanjima o ljubavi u suvremenom društvu.

Pozitivan odjek

Izložba je, ističu organizatori, naišla na pozitivan odjek publike i kritike, potvrđujući značaj kulturnih događanja koja potiču dijalog o temama identiteta, slobode i ljubavi. "24 BACI" nije samo hommage prvoj Povorci ponosa u Puli, već i simbol trajne borbe za ravnopravnost i otvorenost u društvu. Zaključno, organizatorice su pozvale LGBTIQ+ osobe, ali i širu zajednicu, da posjete izložbu i postanu dio ovog vizualnog i emocionalnog putovanja, u stvaranju svijeta gdje ljubav nema granica, niti straha.

Izložba ostaje otvorena do 13. listopada u galeriji Artipolis, nakon čega će krenuti na svoja predstavljanja po različitim gradovima u Hrvatskoj, šireći poruku ljubavi i solidarnosti.


Podijeli: Facebook Twiter