Naša keramika i začinsko bilje

U umaškom MMC-u otvorena izložba radionice keramike Zajednice Talijana

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimio Zvonimir Guzić)

(Snimio Zvonimir Guzić)


"Naša keramika i začinsko bilje" naziv je izložbe kreativne radionice keramike Zajednice Talijana "Fulvio Tomizza" koja je otvorena u umaškoj MMC galeriji. Tijekom ove godine polaznice radionice, pod vodstvom mentorice Alice Maurel, posvetile su se izradi popularnih artefakata za svakodnevnu, ali i onu dekorativnu upotrebu.

Osim razvijanja kreativnosti i vještina izrade keramike, sekcija je postavila cilj putem keramičkih radova promovirati tradicionalne vrijednosti, ali i samu prirodu i okolni teritorij tako da je u prošloj školskoj godini u Zajednici Talijana provedeno nekoliko projekata vezanih uz samoniklo začinsko i aromatično bilje pa je upravo ta tema bila inspiracija polaznicama keramičke radionice. Izloženi primjerci svojom dekoracijom i oblikom prizivaju u sjećanje predmete i začinsko bilje koje poznajemo od davnina i još uvijek koristimo u svakodnevnom životu.

Osobni rast

- Bio je to osobni rast i izražavanje kreativnosti, uz učenje vještine, za svaku sudionicu ove radionice. Gledajući ove radove uvjerili smo se da je zanat zaista izučen i neki radovi su doista dosegli profesionalnu razinu. Uz to naučili smo nešto i o samoniklom i aromatičnom bilju. Zahvalila bih svima koji nas podržavaju u našem radu i svim vrijednim polaznicama na uspješnoj radionici koja je rezultirala ovom prekrasnom izložbom, rekla je dogradonačelnica Floriana Bassanese Radin i sama sudionica keramičke radionice.

Uz autorice izloženih radova otvorenju izložbe su prisustvovali mnogobrojni posjetitelji među kojima je bio i Paolo Rovis dopredsjednik Narodnog sveučilišta u Trstu, a kako posebno iznenađenje u pratnji gradskog pročelnika Slaviše Šmalca u MMC galeriji pojavila se i proslavljena glazbena umjetnica Josipa Lisac koja nerijetko navrati do Umaga.

Uz Zajednicu Talijana "Fulvio Tomizza" Umag izložbu su potpomogli Grad Umag, ustanova Festum i Narodno sveučilište u Trstu. Izložba će biti otvorena do subote 28. rujna.

Sudionice radionice su Adela Žalac, Anna Ratković, Danica Brajko, Ederina Fernelić, Fabijana Mijatović, Floriana Bassanese, Fatima Beba Ramić, Irina Dušić, Loredana Busletta, Lucia Giurisich, Luciana Rabac, Maddalena De Andrea, Mandica Grassi, Nadia Resler, Patrizia Klabot, Renata Marić, Roberta Lakošeljac i Sonja Jelača.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter