VIDJETI VLASTITIM OČIMA

U galeriji Alvona izlaže Aurelia Meinhart: Izložba stopljena s prostorom koja nikog ne ostavlja ravnodušnim

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)


U labinskoj galeriji Alvona otvorena je samostalna izložba austrijske umjetnice Aurelie Meinhart pod nazivom "Vidjeti vlastitim očima".

- Prateći otvorenje izložbe pulske umjetnice Ive Gašparić, kolegice i prijateljice, pred godinu dana jednostavno sam imala osjećaj da me ovaj prostor privlači i zove i da ovi radovi moraju upravo u Alvoni biti predstavljeni istarskoj likovnoj publici, rekla je autorica.

Svetište

Nije moguće ne složiti se s ovim riječima krećući od sveobuhvatnog i cjelovitog proučavanja i propitivanja tematike pa do fino metierskog i duboko promišljenog i minucioznog rada na svakom i najmanjem detalju. Tome u prilog, netko je dodao impresiju kako bi ova izložba mogla stajati kao stalni postav Alvone, koliko je stopljena s prostorom. Izloženih trinaest oltarnih diptiha kojima je autorica umjetnički istraživala poglavlja Knjige Izlaska Starog zavjeta kao da su oduvijek tu i kao da su neodvojivi dio prostora.

U predgovoru kataloga dr.re Bibl. Simon Weyringer - predavač biblijskih znanosti Staroga zavjeta, član Instituta za biblijske znanosti u Salzburgu navodi:

- Kroz šest poglavlja Knjige Izlaska (25-31) date su vrlo precizne upute o svetištu i bogoslužju. Bog Mojsiju do najsitnijih detalja opisuje Svetište, njegovo sveto posuđe, materijale koji se moraju koristiti i svećeničko ruho.

Detaljno se definira i arhitektura svetišta, a u njegovim precizno određenim proporcijama i materijalima susrećemo uređeno i ujedno tajanstveno mjesto susreta Boga i čovjeka, neba i zemlje, a čitatelji i gledatelji vođeni su vidjeti svetište vlastitim očima, napisao je Weyringer.

Autorica je pomno proučavajući navedene tekstove detektirala niz deskriptora, bazičnih natuknica, poput drva akacije, kolorit ljubičaste i crveno purpurne boje, raritetni upleteni bisus - niti kojima je periska pričvršćena za morsko dno, grimiz, pokrivač od kozje dlake, bakar, zlato i niz drugih. Sama realizacija projekta u zadanim elementima se pokazala velikim izazovnom jer su neki materijali danas vrlo teško ili pak potpuno nedostupni.

Autorica je stoga koristila srebro, mjed, zlatne listiće i uljanu boju te je spajajući dvije ploče pomoću metalnih okvira formirala 13 cjelina, 13 diptiha ulja na podlozi od drva akacije. Svaki sa svojom hermetičkom porukom i svaki sa svojom pričom temeljenom na navedenim poglavljima Knjige Izlaska nosi ujedno simbolički naziv - poput posljednjeg rada u ovoj seriji koji predstavlja klimaks izložbe nazvanog "Kovčeg saveza, prijestolje milosti, 2 kerubina i 4 prstena".

Aurelia Meinhart ovom izložbom predstavlja artistička prikaze svojih najskrovitijih misli te skladom detalja i dubokom porukom poziva promatrača da na jednak način prepozna svoja vlastita intimna razmišljanja o životu, prolaznosti i neprolaznim vrijednostima, poziva uroniti u sebe i vidjeti vlastitim očima, sebe i svijet oko sebe.

Duboka introspekcija

Meinhart se bavi slikarstvom, umjetničkom instalacijom te video umjetnošću, a nakon Art collegea HTBL u Grazu 1972 završila je majstorski tečaj slikarstva te je do 2014. radila kao profesorica likovne kulture u BG Reinu i sudjelovala na brojnim izložbama u Austriji i inozemstvu.

Ovo je tek drugo predstavljanje njezinog stvaralaštva u Hrvatskoj nakon sudjelovanja u projektu Promjene svjetla u Preku na otoku Ugljanu 2013.

Izložba koja, sigurno je, nikoga ne ostavlja ravnodušnim te poziva na duboku introspekciju ostaje otvorena do 6. rujna. Program Galerije Alvona realiziran je uz potporu Grada Labina, Istarske Županije i Ministarstva kulture i medija RH.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter